Systema

Herleeft de koude oorlog?

De Russische geheime dienst is op zoek naar gevluchte wetenschappers.

Ten tijde van de Sovjet Unie bestond het Vector Instituut waar dodelijke virussen werden ontwikkeld. Toen de Glasnost zijn intrede deed en het communisme op zijn retour raakte vluchtten veel wetenschappers naar het Westen, vaak met de virussen. In deze thriller komen we vele jaren later enkele van deze wetenschappers tegen, onder andere in Edinburgh, Amsterdam, Parijs, Londen en op het platteland in Schotland en Frankrijk.

De geheime dienst van Rusland, de FSB, wil de wetenschappers opsporen en vermoorden en de virussen vernietigen. Deze wetenschappers worden beschouwd als verraders die niet loyaal gebleven waren aan de staat. Vanuit Moskou leidt Erkan Zhirkov de acties van de ‘jagers’. In dit boek worden verscheidene acties beschreven. Het begint in Edinburgh waar een poging wordt gedaan Sookie en haar vader te elimineren. Verscheidene geheime agenten zijn actief met wisselend succes. De meeste activiteiten vinden plaats in Amsterdam. Daar is ook de grote finale,

Auteur

Simon de Waal (1961) is auteur, scenarist, regisseur en rechercheur zware misdaad. Hij schreef de thrillers Cop versus Killer en Pentito, beide genomineerd voor de Gouden Strop. Met Baantjer schreef hij de Waal & Baantjerreeks. In 2016 schreef hij Vector, het geschenk van de Spannende Boekenweken en Nemesis ook genomineerd voor de Gouden Strop. Systema is een vervolg op Vector.

 

 

Zhirkov is een interessant personage. Hij is een oudgediende met de hoge rang van luitenant-generaal. Hij kijkt neer op zijn jongere collega’s die van luxe houden. Hij eist respect van hen, maar krijgt dat niet. Ze vinden hem een bullebak en nemen hem niet meer serieus. Hij geniet ervan als het lagere personeel hem nog met alle egards behandelt. Zhirkov is echter ook een wat tegenstrijdige figuur. Aan de ene kant is hij de strenge communist die het westerse kapitalisme haat, aan de andere kant geniet hij zelf ook van luxe. Hij bezoekt dure restaurants en hotels.

De schrijver heeft heel wat actuele zaken in deze thriller verwerkt. Het thema is gebaseerd op de aanslag op Sergej Skripal, een gevluchte Russische spion. Hij werd overvallen door twee Russen die hem met zenuwgas trachtten te doden. Het laboratorium Vector heeft echt bestaan. In het project Systema werd gewerkt aan gifgas. Een ander element uit de actuele werkelijkheid is de organisatie Bellingcat die Sookie aan informatie helpt. Heel actueel is de brand van de Notre Dame: huilende mensen op het terras als de toren van de brandende kathedraal instort. Deze elementen maken het boek realistisch.

Het einde van deze een spannende en interessante thriller is knap gecomponeerd, maar door de vele personages wel wat ingewikkeld. Het boek telt maar liefst 23 personages. Telkens duiken zonder enige introductie weer nieuwe personen op. Het is bijna noodzakelijk een schema te maken van de personen en hun relaties.

Een zeer geslaagde thriller over de nasleep van de koude oorlog.

Simon de Waal – Systema. ISBN 978-90-488-4000-7, 256 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Lebowski Publishers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Koude oorlog. Bookmark de permalink.