De andere vrouw

De mol

Meesterspeurder maakt jacht op een levensgevaarlijke spion.

Gabriel Allon behoort tot de top van de Israëlische spionagedienst. Samen met de Britse MI6 probeert hij Russische spionnen, die menen dat hun spel is uitgespeeld en wellicht bij terugkomst in Moskou alleen marteling en de kogel wachten, veilig naar het westen te krijgen.

Het is een ragfijn spel. Wat lijkt op een spannend jongensboek zijn in werkelijkheid levensgevaarlijke undercoveroperaties waarbij aan eindeloos surveilleren, achtervolgen, afluisteren, vluchten van het ene safe house naar het andere en zo nodig moorden, geen einde lijkt te konen.

Wanneer een KGB-functionaris bijna veilig meent te zijn doemt toch die in het zwart geklede motorrijder uit de mist op om de man met een paar gerichte schoten niet meer toonbaar te maken voor een open lijkkist. De Russische contraspionage lijkt onbeperkte macht te hebben

Tijdens acties die zich vooral afspelen in Wenen en Bern wordt duidelijk dat de Israëli’s en de Britten ernstig gefrustreerd worden door een groot spionagegeheim dat het Kremlin koestert. Er is een mol die niet valt te traceren.

Onderzoek brengt Allon naar een anoniem klein dorpje in het zuiden van Spanje. Hier slijt in alle stilte en eenzaamheid een oude Franse dame haar oude dag. Hoewel haar leven er bescheiden uitziet hoeft ze niets te kort te komen. De Russische geheime dienst schrijft elke maand tienduizend euro over op haar rekening. Is dat alleen maar omdat ze één van de vele echtgenotes was van Kim Philby, de legendarische spion die infiltreerde als mol van de Sovjet-Unie in de geheime dienst van het Britse Verenigd Koninkrijk?

Deze vrouw treurt niet alleen om haar in 1988 in Rusland overleden geliefde Kim. Ook mist ze het kind dat ze van hem mocht ontvangen. Ze heeft zich echter neergelegd bij de feiten. Zowel de idealen van Kim Philby als die van haar zelf leidden ooit tot een beslissing die plotseling enorme gevolgen blijkt te hebben.

Auteur

Daniel Silva (1960) is een Amerikaanse auteur van voornamelijk spionagethrillers. Zijn achtergrond als journalist ziet men terug in zijn meeslepende schrijfwijze. Van zijn twintig romans zijn er momenteel tien in het Nederlands vertaald. Dit nieuwste boek staat vol met spionageactiviteiten waarbij alles is gericht op die ene mol, gekoesterd door Poetin en zijn regime en levensgevaarlijk voor de westerse democratieën.

 

 

Hoewel deze roman bedoeld is als fictief vermaak wijst de schrijver er in zijn nawoord op dat, nu het communisme nauwelijks meer een rol speelt, het fascistische populisme het grootste gevaar is. Immers, de democratie en haar wereldwijde organisaties die voor een ongekende periode van vrede in Europa hebben gezorgd zijn bij velen plotseling uit de mode geraakt.

Daniel Silva – De andere vrouw. Vertaald uit het Engels (The Other Woman) door Angela Knotter. ISBN 978-94-027-0268-2, 447 pagina’s, € 10,00. Amsterdam: HarperCollins 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.