Bevrijd van de narcist

Openhartige afrekening met ex

Na haar scheiding komt de auteur via internet de man van haar dromen tegen en verhuist  met hem naar het verre Senegal. Maar daar komt ze achter zijn ware aard.

Charmant, gevoelig, intelligent, aardig, genereus; Rafael van Bogaert is het helemaal voor haar. Ze is gemaakt voor hem. Hij zegt me met regelmaat dat hij zijn hele leven op mij heeft gewacht en dat hij wist dat ik ooit zou komen. Hij wenste dat hij een tekening had gemaakt van de vrouw uit zijn dromen, dan kon hij mij laten zien hoeveel ik lijk op die vrouw. ‘Jij bent die vrouw.’ En hij moet huilen als hij dat zegt.

Auteur

Ilonka de Rooij (1967) is geboren en getogen in Baarle-Nassau. Na haar eerste boek Storm in mijn hart bracht ze een gedichtenbundel uit. Onder het pseudoniem Delila Lean schreef de erotische boeken Alle dagen heet en Over de grens. Over haar avonturen in Senegal schreef ze eerder Twee stappen voorwaarts, drie stappen terug en Het draait hier vierkant.

 

Ze laat haar kinderen bij haar ex-man achter en vertrekt in 2014 met Rafael naar Senegal, waar hij een drinkwatervoorziening wil opzetten. Ilonka moet erg wennen aan het leven in West-Afrika. Echter, zolang ze maar bij Rafael kan zijn is het goed, spreekt ze zichzelf toe.

Langzaamaan verandert hun relatie. Hij is steeds minder thuis en als hij wel thuis is kleineert hij haar. En steeds vaker vergelijkt hij haar met zijn ex-vrouw Jolie. Alleen tussen de lakens heeft de onzekere Ilonka soms nog wel het gevoel dat het goed komt… De breuk is ten einde. Maar de barst blijft zichtbaar.

Amper houdt Rafael haar nog op de hoogte van zijn bezigheden, laat staan van zijn relaties met andere vrouwen. En van alles wat misgaat in zijn leven krijgt zij de schuld. Ilonka is diepongelukkig. Ze kan nauwelijks meer genieten van het mooie Senegal waar ze een toekomst met haar droomvent voor ogen had.

Het is vechten tegen de bierkaai. Rafael is immers degene die bepaalt. Het enige dat zij van hem hoeft te doen is zichzelf van haar leuke kant laten zien. Het lukt haar niet meer. Uiteindelijk is het is niet Ilonka, maar Rafael die uiteindelijk een streep onder hun relatie zet. Met een gebroken hart keert Ilonka in 2018 terug naar België. Maar ze voelt zich sterk, want ze is bevrijd van de narcist!

In het boek refereert de schrijfster regelmatig aan haar vorige boeken die ze heeft geschreven over haar leven met Rafael in Senegal toen alles nog koek en ei was. Een beetje te veel van het goede. Evenals de expliciete vermelding dat de gebruikte namen om privacy redenen zijn gefingeerd.

De beschrijvingen van het alledaagse leven in Senegal zijn best de moeite waard. Maar verder raakt het verhaal, dat wordt opgeluisterd met overpeinzingen en gedichtjes, niet. Het lijkt meer een persoonlijk afrekening van de schrijfster met haar ex-vriend. En daar is ze hoogstwaarschijnlijk zelf het meest blij mee: Eindelijk durf ik te zeggen dat ik trots ben op mezelf. Ik ben een bikkel. Ik ben Ilonka de Rooij.

Ilonka de Rooij – Bevrijd van de narcist. ISBN 978 94 9204 727 7, 302 pagina’s, € 19,95. Veere: Uitgeverij Boekenindustrie 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie. Bookmark de permalink.