Quarantaine

Fataal gaswinningspunt

Uit de krochten van Groningen verspreidt zich een uiterst besmettelijke bacterie die mensen wegvreet.

Een oeroude bacterie was in Groningen ontsnapt bij de gaswinning. Wie besmet raakte werd door deze bacterie opgevreten. Stukken van het gelaat en ledematen teerden bloederig weg. De ongelukkigen leken er zelf weinig van te merken. Het was net of alle leven reeds geweken was. Ze strompelden voort en reageerden alleen sterk op de lichaamswarmte van nog onbesmette mensen. Wanneer ze hen opmerkten probeerden ze uit alle macht naar de nog niet geïnfecteerde te komen en deze met onverklaarbare kracht vast te pakken en te besmetten.

De regering in Den Haag ligt met zich zelf en de pers overhoop. Iedereen geeft elkaar de schuld dat er niet op tijd wordt opgetreden en geen humane hulp wordt geleverd. Voorlopig wordt heel Noord-Nederland hermetisch afgegrendeld om de rest van het land niet in gevaar te brengen. In het quarantainegebied zelf worden enclaves gevormd om zich tegen de dodelingen te beschermen.

Een Gronings Kamerlid vliegt met een eigen Cessna vanuit de veilige Randstad naar Friesland. Niet alleen zijn machteloze positie in Den Haag maar ook zijn grote bezorgdheid om zijn vrouw drijven hem tot iets wat op een zelfmoordactie lijkt.

Auteur

Erik Betten (1976) is Friesch Dagblad-journalist. Dit boek werd bekroond met de Schaduwprijs 2019 voor het spannendste Nederlandstalige debuut. Het gegeven, een huiveringwekkende bacterie die bedwongen moet worden is natuurlijk een heerlijk vehikel voor een thriller met een geheide reeks aan acties. De schrijver laat 57 korte hoofdstukken lang de lezer de adem inhouden. Pas op de laatste pagina’s besluit hij met een fraaie ontlading van de spanning.

 

Behalve een uitstekende thriller, is het boek een ernstige waarschuwing aan de politiek en het internationale bedrijfsleven. Het moet maar eens zijn afgelopen met het verdienen van geld over de ruggen en zelfs lijken van mensen. Een extra bonus voor de lezer is hoe Friezen en Groningers met elkaar omgaan.

Een mooi parachronisme, een thriller met een politiek statement dat doet huiveren.

Erik Betten – Quarantaine. ISBN 978-90-245-8080-4, 351 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Luitingh-Sijthoff 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.