De kinderen die het bos in gingen

Wat gebeurde er met Francesca, en met Annabelle?

Twee meisjes verdwijnen, dertig jaar na elkaar, in een gat in de tijd.

Sinds de pittige, tegendraadse en uitstekende rechercheur Charlie Lager heeft gewerkt aan een zaak met een verdwenen kind, is ze zichzelf niet meer. Ze loopt te tobben, trekt het zich persoonlijk aan en raakt aan de drank. Haar baas maakt zich zorgen, adviseert haar een psycholoog te bezoeken en eindelijk eens vrije dagen op te nemen. En dat terwijl het hele politieteam het razend druk heeft, met onder meer de verdwijning van het meisje Annabelle in Gullspång, een zaak die Charlie volgt.

Charlie weigert verlof te nemen. Maar dan wordt zij gebeld door haar beste vriendin Susanne. Die zit in persoonlijke problemen, wil Charlie alsjeblieft komen helpen? En zo reist Charlie als privépersoon alsnog naar haar geboorteplaats, het kleine dorp Gullspång. De herinneringen aan haar moeder Betty bespringen haar daar, ook al niet iets om rustig van te worden.

Alsof Susanne en haar vier zoontjes niet genoeg aandacht vergen stuit Charlie in het dorp op het verhaal van de verdwijning van het meisje Francesca, dertig jaar geleden. Haar zaak is nooit opgelost en in de archieven verdwenen als cold case. Maar daarbij legt iemand als Lager zich niet neer. Ze roept de hulp in van journalist Johan Ro, met wie ze eerder contact had. Hij blijkt over Francesca geschreven te hebben op de dag dat ze dertig jaar daarvoor verdween. Een betrouwbare, aardige man, vond ze toen. En nu moet hij haar helpen de lijn te leggen tussen Francesca en Annabelle. Het duo stuit op zaken die Charlie liever niet wil weten. Heeft haar moeder Betty een kwaadaardige rol gespeeld?

Auteur

Lina Bengstdotter (1977) groeide op in Gullspång, een dorp met nog geen 1200 inwoners in een geliefd natuurgebied. In dat gehucht speelt zich ook de Charlie Lager-serie af. De schrijfster studeerde Zweeds en psychologie en werkt als docent. Ze woont in Stockholm. Haar debuut-thriller De vrouw die terug moest kreeg in Zweden een prijs en was het bestverkochte debuut van het jaar.

 

 

Paul, het vriendje van Francesca, pleegde volgens iedereen zelfmoord. Het meisje dacht daar anders over, maar niemand geloofde haar. En dan verdween Francesca ook. En Charlie ontdekt dat haar moeder Betty, al overleden toen zij veertien was, meer daarvan leek te weten. Zelf herinnert zij zich haar moeder als ‘vreemd’, maar lief. Had zij duistere kanten?

Zou het nu echt zo zijn dat de dood van Annabelle Roos ook nog te maken heeft met Francesca’s dood? Johan Ro houdt de rechercheur in Charlie Lager op het rechte pad.

Genoeg te puzzelen en op en neer te lezen voor de thrillerlezer die houdt van een ingewikkeld verhaal. Bepaald niet rechtlijnig en daarom is het raadzaam dit boek achter elkaar uit te lezen. Het is er spannend genoeg voor en doorlezen voorkomt dat je verdwaalt in het verhaal.

Een boeiende thriller, lekker menselijk geschreven.

Lina Bengtsdotter – De kinderen die het bos in gingen. Vertaald uit het Zweeds (Francesca) door Ydelet Westra. ISBN 978-94-027-0269-9, 414 pagina’s, €18,99. Amsterdam: HarperCollins 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.