Meester dood

Onmacht van de politie

In 1987 was een seriemoordenaar actief. Deze Meester Dood werd uiteindelijk gepakt. Nu lijken deze gebeurtenissen zich te herhalen. De politie staat machteloos.

Wie kent niet het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eyck. Het gaat over een tuinman die tijdens zijn werk de dood in de ogen kijkt en door vluchten denkt hem te ontkomen. Het eerste hoofdstuk Bagdad 1218 doet daar sterk aan denken. Hier is het Akram die zijn meester vraagt om hem te helpen bij een vlucht. De moraal van het verhaal is dat niemand ontkomt aan de dood. Alleen in deze thriller is er iemand die de dood een handje helpt.

In 1987 en 1988 werd een aantal meisjes verkracht en vermoord in het plaatsje Nijlen. Nu is er weer sprake van een aantal geheimzinnige sterfgevallen. De moordenaar gaat zo geraffineerd te werk dat de politie het aanvankelijk niet als moord ziet. Dat komt ook omdat het politieduo Alexandra en Raoul niet zo doortastend is.

Auteurs

Ria Maes (1965) is journaliste en schrijfster van doktersromans. Bekend werd ze door de dagboeken van Sara. Aron Wade (1970) is acteur en televisiepresentator. Samen schreven ze al eerder Pan. Dit boek is een vervolg hierop.

 

 

 

Het is een tamelijk chaotische thriller zonder een vast verhaal en ook zonder echte hoofdpersonen. Er wordt afwisselend verteld vanuit de rechercheurs en de slachtoffers. Het gekke is dat we de rechercheurs vooral privé meemaken. Slechts een enkele keer zijn ze aan het werk in hun functie van politiefunctionaris.

In de loop van het verhaal komt de wetsdokter Tom Beckx meer in beeld: zijn werk, zijn bezoeken aan de psychiater en de onthullingen over zijn jeugd. Dit gedeelte is het sterkste. Een stuk van het Beckx’ verleden blijft duister wie Pan niet gelezen heeft Dat is lastig. Hoe gek het ook klinkt voor een dergelijke roman, de politiemensen kunnen moeiteloos geschrapt worden. Ze spelen een te kleine rol.

Grappig is de beschrijving van de samenwerking van de beginnende Alexandra met haar geroutineerde collega Raoul. Alexandra is zeer ambitieus, zij wil alles tot de bodem onderzoeken en Raoul is geneigd om een zaak snel af te ronden.

Met de wel sterk uitgebeelde politiedokter Tom kunnen we meedenken. De flashbacks over zijn zus zijn aangrijpend en dat geldt ook voor zijn tocht naar Frankrijk. Boeiend zijn de gesprekken met de psychiater. Er zit een mooie ontwikkeling in.

Het lijkt er op dat de schrijvers als diepere boodschap willen uitdragen dat de dood onvermijdelijk is. De beide seriemoordenaars speelden eigenlijk de dood als persoon. De dood komt op de laatste bladzijden zelf aan het woord, hij heeft een luguber verhaal..

Goed leesbare thriller met een boodschap.

Maes en Wade – Meester dood. ISBN 978-90-8924-728-5, 279 pagina’s, € 19,99. Antwerpen: Houtekiet 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.