De Schreeuw van Ambon

Afrekening

Wanneer in de jaren zeventig de Molukse treinkapingen plaatsvinden ontstaat er een geheim plan om op Ambon een vrije republiek te vestigen.

Nederland zit al jaren opgescheept met een fout verleden. Vele Molukkers die ooit voor de Nederlandse belangen streden in het KNIL, het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger, eerst tegen de Japanners en daarna tegen de Indonesische opstandelingen, werden na 1949 aan hun lot over gelaten.

Omdat hun toekomst voorlopig niet in Indonesië lag, namen duizenden de wijk naar Nederland. Voor korte tijd, zo werd hun gezegd. Het zou niet lang duren of ze zouden kunnen terugkeren naar een vrije Molukse Republiek, zo had de Nederlandse regering bij Indonesië bedongen. Hier kwam helemaal niets van terecht. Het bleken loze beloften waaraan de Molukkers steeds minder geloof gingen hechten. Het leidde tot gewelddadige acties waarvan de gijzelingen in 1975 en nog meer 1977, toen zelfs kinderen van een basisschool werden gegijzeld, de bekendste zijn.

In die jaren werd het Ministerie van Buitenlandse zaken op de hoogte gesteld van een opzienbarend geheim plan om de Nederlandse Molukkers aan hun gedroomde RMS, de Republiek der Zuid-Molukken, te helpen.

De Indonesische regering bood onze minister van Buitenlandse Zaken de mogelijkheid om Ambon voor de Molukkers terug te kopen. De vraagprijs was behoorlijk hoog, honderd miljoen dollar.

De minister wees het voorstel onmiddellijk van de hand. Daar kon om allerlei redenen natuurlijk geen sprake van zijn. Dat was omkoping en afpersing! Echter, er was een gehaaide ambtenaar van het departement die op de hoogte was van het voorstel en het betreurde dat Nederland deze kans niet greep om de Molukkers recht te doen.

Hij bedacht dat als Nederland het bedrag niet op tafel wilde leggen, andere landen misschien wel geïnteresseerd zouden kunnen zijn in de deal. Er bleek inderdaad een land te zijn dat veel belangstelling had en er ontstond een levensgevaarlijk spel met een torenhoge inzet.

Auteur

Hein Bloemink (1961) is uitgever en redacteur van een krant in Haren. Dit is zijn tweede roman. Het gaat om een vlijmscherpe historische thriller. De spannende fictie omtrent een plan om de Molukse kwestie netjes op te lossen ligt naadloos in een frame van onweerlegbare historische feiten. Niet alleen een mooi staaltje van betrouwbare geschiedschrijving, maar ook een soms bloedstollende thriller rond gebeurtenissen die alle onwaarschijnlijkheid ontberen, valt de lezer ten deel.

 

 

Zo leveren nog steeds slepende naweeën van een beroerde koloniale oorlog een indringende roman op.

Hein Bloemink – De Schreeuw van Ambon. ISBN 978-94-6365-136-3, 347 pagina’s, € 22,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2019.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Geschiedenis, Indonesië. Bookmark de permalink.