De Brexitmoorden

Witteboordencriminaliteit

Regeringskringen in Brussel gaan in de fout. Een grote doofpotoperatie moet alles verhullen.

Commissaris Cools uit Antwerpen moet met zijn team in Brussel een aantal moorden oplossen. Bij de eerste moord wordt een bekende Europese politicus aangetroffen bij het lijk van zijn assistente. Alle bewijsmateriaal wijst in de richting van de politicus. De onderzoeksrechter wil de zaak afronden, maar Cools vermoedt dat er veel meer aan de hand is. Het speurwerk van Cools vormt de belangrijkste verhaallijn. De schermutselingen van de regering vormen ook een belangrijk deel van het boek. Er dreigt een crisis rondom het  Brexitakkoord dat België als enige land nog niet heeft ondertekend. Dat geldt ook voor de milieuwet. Dan zijn er ook de demonstraties voor een beter milieu en gewelddadige acties van de gele hesjes.

Auteur

Hugo Luijten (1969) is historicus en schrijver. Hij schreef al eerder Offer voor een verloren zaak. Ook schreef hij een thriller met als hoofdpersoon Cools. Verast speelt in Antwerpen waar een gruwelijke reeks aanslagen plaatsvindt.

Dit boek bevat alle clichés van een politieroman. Cools is gescheiden en besteedt te weinig aandacht aan zijn zoontje. Hij moet opboksen tegen zijn strenge vrouwelijke chef die hem verbiedt bepaalde personen te verhoren en huizen te doorzoeken. Zij is gehoorzaam aan haar hogere leidinggevenden. Daar is natuurlijk ook een officier van justitie die nader onderzoek verbiedt en de zaak snel wil afronden. En vanzelfsprekend drinkt Cools te veel.

De hoofdstukken waarin de regering een rol speelt zijn heel vermakelijk. Premier Perlot heeft het niet gemakkelijk. Hij heeft grote moeite met de ministers van de Fox, een populistische partij die zowel tegen de milieuwet als het Brexitakkoord is. We maken de premier mee in verschillende situaties: in de ministerraad, in de volksvertegenwoordiging en bij het overleg met zijn directe medewerkers in zijn ambtswoning. Opvallend zijn de conflicten en intriges. Heel lang lijkt het alleen over politiek te gaan en is er geen verband met het eigenlijke verhaal van de moorden.

Het boek telt zes zeer raadselachtige hoofdstukken. Ze spelen zich steeds af in zeer exclusieve restaurants. In deze hoofdstukken wordt zeer gedetailleerd beschreven wat er gegeten wordt en zelfs ook hoe. Eén van de personen is een dikke man die aandachtig zit te eten. Het gaat steeds om bijzondere gerechten, bijvoorbeeld kalfshersenen. Hij doopte in de tartaarsaus, bestreek een plak van de kalfshersenen, sneed er een stuk af en prikte erin met zijn vork. Ook wordt nog eens vermeld dat hij smakt en zijn vingers aflikt. Het is volkomen onduidelijk wie ze zijn. Geen namen, geen functies. Wel bespreken ze heel summier wat de regering doet en hoe Cools vordert met zijn onderzoek, waarbij ze zich afvragen of hij een gevaar vormt.

We hebben te maken met een Vlaams boek. Wanneer er Vlaamse uitdrukkingen voorkomen, wat niet al te veel gebeurt, zijn die best grappig, zelfs als er gevloekt wordt. Enige voorbeelden: Godmiljaardedju, miljaardedju, godvervlammenstecollèrige nondedju.  

Deze heerlijke politieroman is zeer actueel. Er valt veel te lachen, vooral bij het etende stel. Aan het einde is het adembenemend spannend. Maar het boek is veel te dik en dat komt op z’n Vlaams gezegd door al dat gezever, al die eindeloze gesprekken. Het boek heeft eigenlijk een vervolg nodig,  want we zitten met losse eindjes. De grootste vraag is: Wat is nu eigenlijk het consortium?

Een fijne, maar wat breedsprakige thriller.

Hugo LuijtenDe Brexitmoorden. ISBN 978-94-014-5247-2, 375 pagina’s, € 20,99. Tielt (B): Lannoo 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.