Oxen 4. Wolf

Eigen rechter

Een moord, een verdwijning en de pittige mishandeling van een gangster zijn voldoende aanleiding voor Niels Oxen om op onderzoek uit te gaan.

De ongenode gast hield de loop tegen Nassars linkerknie. Hij vuurde twee kogels af, waardoor die, net als zo-even zijn rechterknie, verbrijzeld werd. Daarna schoot hij door de opgezwollen biceps van de gevreesde gangster. Vervolgens liet hij de bloedende man volkomen verlamd achter. Nasser, gevreesde crimineel, zou geen voet meer verzetten.

Op zekere dag deed Axel Mossman, het voormalig hoofd van de Deense inlichtingendienst, zijn vriend  Niels Oxeneen verzoek. ‘Ik wil je vragen om naar Jutland te gaan om wat onderzoek te doen naar  de eigenaar van een oude hoeve, een man van zesenzeventig die niet getrouwd is. Hij is plotseling van de aardbodem verdwenen en ik zou heel graag een gesprek met hem willen hebben. Misschien voor jou een aardige afwisseling van je dagelijkse sleur.’

Niels, een gelauwerde oorlogsveteraan, gaat naar de verwaarloosde boerderij. Hij vindt daar tot zijn verbazing een krantenartikel over een bankoverval van twaalf jaar terug. Een medewerkster van Mossman, Margrethe Franck, had destijds één van de bandieten met een gericht schot door het voorhoofd doodgeschoten. Helaas was ze zelf ernstig gewond geraakt. Het kostte haar één van haar benen en nu loopt ze met een prothese.

Wat moest dat krantenartikel over die oude bankoverval in een verlaten hoeve in Jutland?

Auteur

Jens Henrik Jensen (1963) hoort met zijn Oxen-trilogie De hondenmoorden, De schaduwmannen en Bevroren vlammen zeker tot de top van de Deense thrillerschrijvers. Dit is de vierde roman in de reeks waarin Niels Oxen de hoofdrol speelt. Trouwe lezers zullen zeker niet teleurgesteld worden wanneer blijkt dat de crimefighter wordt geconfronteerd met een keiharde organisatie waarin machtige mannen voor niets terugdeinzen.

 

Oxen duikt nog eens in de bankoverval en doet het samen met  Margrethe. Beiden krijgen snel in de gaten dat ze niet de enigen zijn die in die oude overval van twaalf jaar geleden zijn geïnteresseerd. Is de aan flarden geschoten Nassar soms een visitekaartje van een niets ontziende bende?

Harde Deense horror.

Jens Henrik Jensen – Wolf. Vertaald uit het Deens (Lupus) door Corry van Bree. ISBN 978-94-005-1028-9, 480 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: A. W. Bruna 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.