Onder invloed

Pittige moeder

Wanneer een visser lam van de drank te water raakt en verdrinkt gaan bij de politie geen alarmbellen rinkelen. Alleen een veiligheidsexpert gevaarlijke stoffen vermoedt dat de man werd bedwelmd.

De gescheiden moeder Renske Nijland en haar kinderen vormen een hecht stel. Wanneer op zekere ochtend beide pubers van vijftien en dertien naar school zijn weggefietst neemt Renske de gelegenheid om vanuit Doesburg een rondje van tien kilometer te gaan hardlopen.

Wanneer ze de doorgaans lege parkeerplaats langs de IJssel passeert ziet ze een drijfnatte man met verwezen lodderige ogen rondlopen. Renske spreekt hem aan en hij verwijst naar het water. Op de steiger ziet ze een slap lichaam liggen. Nadat Renske de alarmcentrale heeft gewaarschuwd, probeert ze de bewusteloze man te reanimeren. Het duurt niet lang of de hulpdiensten arriveren.

Het slachtoffer zal het helaas niet halen. De politie en ook Renske constateren een sterke alcohollucht rond beide mannen en ook treffen ze verschillende drankflessen aan in het riet. De conclusie is gauw getrokken. Twee vissers die behalve vissen ook drinken als hobby beoefenen. Totdat het fataal werd. Alleen Renske, expert op het gebied van gevaarlijke stoffen, is niet overtuigd en dringt aan op nader onderzoek, maar zowel de politie als ook de forensisch arts en de officier van justitie beschouwen het verdrinkingsgeval als een noodlottig ongeluk. Het weerhoudt Renske niet door te gaan met haar pogingen te achterhalen waarom de mannen werden bedwelmd.

Langzamerhand ontwikkelen zich enkele gebeurtenissen waar ook Renskes kinderen bij betrokken raken. En dan wordt er een lijk gevonden. Is er wellicht een verband met de omgekomen dronken visser?

Auteur

Tamara Onos (1972) is Arbo professional. Ze adviseert bedrijven over het verbeteren van arbeidsomstandigheden met als specialiteit blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Deze debuutroman is de eerste Renske Nijlandthriller.

 

 

 

 

Het boek is een geslaagde feelgood misdaadroman. Het verhaal is overzichtelijk qua personages en plaats van handelen. De opbouw is klassiek: na de vondst van een lijk profileert de hoofdpersoon zich als doorzetster, waarbij haar kinderen steeds meer betrokkenen worden bij de ontwikkelingen en de plot naar een spectaculaire ontknoping wordt geschreven.

Behalve haar vaardige pen heeft de auteur natuurlijk het voordeel dat zij haar fictie schrijft vanuit een specifieke deskundige achtergrond waardoor het verhaal een extra realistische lading krijgt. En tenslotte, misdaad in het Gelderse Doesburg en Ellecom, daar wil je toch alles van weten?

Tamara OnosOnder invloed. ISBN 978-94-918-7578-6, 210 pagina’s, € 17,50. Leischendam: Uitgeverij Letterrijn, tweede druk 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.