De stille patiënt

Therapeutische ontmaskering

Na de moord op haar man gaf ze geen enkele verklaring, maar bleef jarenlang zwijgen.

Alicia Berenson was drieëndertig jaar oud toen ze haar man vermoordde. Zij had vijf kogels door zijn hoofd gejaagd. Welke middelen men ook toepaste, Alicia was tot geen enkele verklaring te bewegen. Ze sprak geen woord. Uiteindelijk kon de rechter geen enkele andere kant op dan haar geestelijk totaal ontoerekeningsvatbaar te verklaren en als patiënt in een daartoe geëigende instelling op te sluiten. Daar zit zij nu al zes jaar. Zwijgend.

Theo Faber is psychotherapeut. Hij is verbonden aan de instelling waar Alicia Berensons gedwongen wordt verpleegd. Zowel het personeel als de patiënten zien in Alicia een hopeloos geval omdat met haar geen enkele vorm van communicatie mogelijk is.

Faber is nog niet zolang aan de inrichting verbonden en wil, tegen de adviezen van zijn collega’s in, een laatste poging wagen om contact te krijgen met de vrouw die haar man zo harteloos en wreed vermoordde.

Auteur

Alex Michaelides (1977) werd geboren op Cyprus en is psychotherapeut. In dit thrillerdebuut heeft eveneens een psychotherapeut een centrale rol.

 

 

 

 

 

Faber gaat niet alleen vol optimisme met de verkommerde Alicia aan de slag en zet allerlei therapeutische middelen in om haar te bereiken, maar ook betrekt hij vroegere vrienden en familieleden van de patiënt bij zijn onderzoek. Wat is er destijds precies gebeurd? Wat heeft Alicia aangezet tot haar vreselijke daad?

Hoewel de directie van de gesloten kliniek hem dit verbiedt heeft hij gesprekken met alle betrokkenen. Het leidt verschillende malen tot opzienbarende onthullingen. Faber confronteert de zwijgende Alicia ermee. Zal de stilte worden doorbroken?

In deze therapeuten-thriller worden we soms geconfronteerd met langzame, schrijnende processen, maar even vaak ook opgeschrikt door onverwachte, schokkende erupties van emotie en geweld wanneer er een doorbraak plaatsvindt.

Voor de liefhebbers van suspense in de wereld der psychotherapie.

Alex Michaelides – De stille patiënt. Vertaald uit het Engels (The Silent Patient) door Els Franci-Ekeler. ISBN 978-94-031-4660-7, 352 pagina’s, € 22,38. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.