Otmars zonen

Wraak op machtige mannen

Ludwig is opgegroeid met zijn stiefvader Otmar. Hij is op zoek naar zijn vader. Isabelle, een geadopteerd Thais meisje wil wraak nemen op haar dominante grootvader en Shell topman Hans Tromp.

Deze zeer omvangrijke roman kent drie verhaallijnen. Allereerst van Ludwig Smit, die opgroeide met zijn moeder Ulrike en zijn stiefvader Otmar. Uit een vorig huwelijk nam de laatste wee kinderen mee die beiden muzikale wonderkinderen zijn. Het tweede verhaal gaat over Isabelle. Zij werd geadopteerd door Mary en Peter Orthel. Ze heeft een beroemde grootvader, Star Busman, bekend schrijver van kinderboeken en politicus. Hij is heel dominant en heeft duistere kanten op seksueel en financieel gebied. Dan is er nog Hans Tromp, een topman bij Shell. Isabelle ontmoet hem in Nigeria en in Sakhalin. Ludwig werkt ook bij Shell en in Sakhalin ontmoet hij Hans Tromp.

Auteur

Peter Buwalda (1971) schreef essays en verhalen in literaire tijdschriften als De Gids en het Hollands Maandblad. Als romanschrijver debuteerde hij zeer succesvol met Bonita Avenue, waarvan meer dan 350.000 exemplaren werden verkocht. Hij won er vijf prijzen mee. Acht jaar schreef hij aan deze roman, het eerste deel van een trilogie.

 

 

 

Ludwig

Ludwig, die oorspronkelijk Dolf heette, werd geboren in Blerick. Zijn verwekker, waar zijn moeder nooit over wilde spreken, was spoorloos verdwenen. Pas later kwam hij achter zijn naam. Zijn moeder trouwde met Otmar Smit, vader van twee zeer getalenteerde musici. Deze was heel streng voor zijn kinderen. Omdat zijn zoon ook Dolf heette kreeg de geadopteerde zoon de voornaam Ludwig. Otmar had voor zijn overlijden een heel goede relatie met Ludwig. Deze mist zijn stiefvader erg en ontspoort vervolgens.

Isabelle

Isabelle is een keiharde meid. Ze wordt onderzoeksjournaliste en gaat over lijken om haar verhaal rond te krijgen. Dat blijkt bijvoorbeeld in Nigeria als ze gesprekken voert met Hans Tromp. Ze wil de schandalen van Shell in dat land onthullen. Isabella en Ludwig kennen elkaar van hun studie in Enschede. Op de campus zijn ze enige tijd kamergenoten. Ludwig vertelt haar in vertrouwen geheimen over zijn stiefbroer Dolf Appelqvist. Isabelle wil dit sensationele nieuws desondanks publiceren

Seks

De roman bevat tamelijk veel expliciete seks. Allemaal nogal afwijkend. Het begint met de kwaal van Ludwig die last heeft van voortijdige zaadlozingen, het wordt ons uitvoerig verteld. De meeste aandacht gaat naar het sadomasochisme. Isabelle ontdekt in de boekenkast van haar opa een hele verzameling romans van Marquis de Sade. Buwalda vond het nodig uitvoerig te citeren uit een roman. Het citaat is gruwelijk en walgelijk. Het gaat over moord en incest. Dan is er nog de masochistische seks tussen Isabelle en Hans. Veel details over geketend worden, knevelen en afranselen. De schrijver gaat behoorlijk ver in zijn beschrijvingen. Niet iedereen zit hier op te wachten. Het zegt natuurlijk wel veel over de personages.

Afgezien van enkele minpunten schreef Buwalda weer een indrukwekkende roman. Zijn schrijfstijl is geweldig, dit is puur literatuur, taalkunst. Het boek is wel heel dik, maar verveelt nooit. Sommige dialogen kabbelen wel eindeloos door, zoals de kiftgesprekken van Ludwig met zijn partner Juliette. De schrijver maakt het de lezer soms moeilijk door zijn wisselingen van perspectief, plaats en tijd. Zonder zelfs een witregel schakelt hij ineens over. Heel knap is de compositie.

De verhaallijnen van Ludwig en Isabelle komen samen in Sakhalin, waar ze elkaar treffen op het vliegveld. Aan het eind blijft de lezer met veel vragen zitten, maar gelukkig komen er nog twee delen.

Een indrukwekkende roman.

Peter Buwalda – Otmars zonen. ISBN 987-94-031-2530-5, 496 pagina’s, € 39,99. Amsterdam: De Bezige Bij 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.