Dossier van de duivel

Zwarte missen en moord in Brugge

Onrust in een rustig Vlaamse stadje.

Het begon met een biecht in de Sint-Annakerk te Brugge, we schrijven 1 december 1890. Daar bleek dat kapelaan Ludovicus van Haecke tijdens zijn bezoek aan Parijs door Jacques Grossaert was meegenomen naar het ‘verderfelijke’ Moulin Rouge. Vervolgens woonden ze ook nog een zwarte mis bij, waar de ‘perfide’ courtisane Berthe de Courrière een belangrijke rol speelde.

Ondertussen misdroeg de zoon van Grossaert zich ‘thuis’ in Brugge en wordt door de politie ingerekend. Wanneer Berthe in Brugge aankomt, breekt daar de pleuris uit. Aanranding en moord. De politie staat in eerste instantie voor een raadsel.

Tekenaar en Auteur

Marec (Marc de Cloedt, 1956) en Pieter Aspe (Pierre Aspeslag, 1953) worden in de media ‘rasechte Bruggelingen’ gevonden. Ze leerden elkaar kennen tijdens de tour de France van 2011. Na het overlijden van Aspe’s vrouw maakten ze samen het ontroerende Afscheid van een muze. Sindsdien zijn ze samen een koffiehuis en boekhandel en een uitgeverij begonnen. Dit boek is het eerste deel van de reeks Maret&Aspe. Het is de bedoeling dat elk jaar minstens één deel in deze reeks zal verschijnen.

Het boek kent een historische achtergrond en is gebaseerd op een officieel rapport. Er komen enkele historische figuren in voor zoals de priester Ludovicus van Heacke, de courtisane Berthe de Corrière, de schrijver Joris-Karl Huysmans en de dichter Guido Gezelle. Rondom hem verzon het duo een thriller met vrolijk getekende hetero- en homoseksuele handelingen, satanische zwarte missen en een echte moord. Daarnaast prachtige sfeertekeningen van de verschillende Brugse en Parijse milieus uit die tijd, waaronder de Moulin Rouge.

Het verhaal, dat overigens goed in elkaar zit, doet eigenlijk niet zo erg ter zake. Je blijft genieten van de uitbundige tekeningen van Marec. Ik kan niet wachten op het volgende album.

Marec & Aspe – Dossier van de duivel. ISBN 978-90-223-3580-2,  79 pagina’s, € 14,90. Brugge: Aspe 2018.    

Dit boek is tevens besproken tijdens het programma MAAKKENNISMAANDAG van MeerRadio op maandag 11 maart 2019. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Stripboek. Bookmark de permalink.