Wreed

Nobele huurmoordenaar

Systematisch worden plagers, aanranders, berovers en ander tuig gestraft of zelfs gedood door een professionele crimineel. De politie heeft de grootste moeite om hem op te sporen.

De politie wordt steeds geconfronteerd met slachtoffers die ernstig mishandeld zijn door een snelle en sterke onbekende man. Deze is in staat om in zijn eentje verschillende tegenstanders uit te schakelen. Hij is steeds gemaskerd en laat geen enkel spoor na. Zijn slachtoffers zijn vaak arrogante klootzakken die pesten, beroven, verkrachten, misbruik maken of vele andere zaken die niet deugen. De politie doet er niets aan.

In deze thriller wordt het verhaal vanuit twee perspectieven verteld. Er is het verhaal van Luke met wie wij vechtpartijen vanuit zijn perspectief meemaken. Aan de andere kant is daar de politie die wanhopig probeert de misdadiger op te sporen. Het gaat vooral om het duo Sarah en Jan, niet alleen collega’s maar ook geliefden.

Auteur

Luc Vos (1968) is een Belgische schrijver die sinds 2002 al een groot aantal boeken schreef. Hij begon met het genre fantasy. Later kwam daar horror bij en tegenwoordig schrijft hij thrillers.

 

De hoofdpersoon Luke is een onopvallende kale man van begin vijftig. Hij heeft verscheidene vechttechnieken geleerd. Zijn leermeester is zijn pleegvader Dave die hij blindelings gehoorzaamt. De opdrachten om foute mensen te straffen of uit te schakelen  komen van hem. Het wordt niet duidelijk of er een organisatie achter hem schuilgaat, meestal gaat het om moord op bestelling. Luke is langzamerhand schatrijk, maar hij leeft eenvoudig. Aanvankelijk vond hij het moeilijk om mensen pijn te doen maar de kick werd steeds groter. Hij handelt ook op eigen initiatief. Als hij onrecht ziet zoals bijvoorbeeld een patser in het verkeer dan gaat hij erop af. Hij kan het niet laten, het is verslavend.

De sympathieke rechercheurs Sarah en Jan doen hun uiterste best om de ‘nobele’ huurmoordenaar te vinden. Onwillekeurig hebben ze sympathie voor hem, want hij bestrijdt onrecht. Geleidelijk komen ze dichterbij, vooral met behulp van de overal aanwezige camera’s en de getuigenissen van de slachtoffers. De schrijver besteedt veel aandacht aan hun privélevens en liefdesrelatie. Deze gedeeltes zijn wat traag en saai.

Heel spannend zijn de hoofdstukken die de acties van Luke beschrijven. Zijn prestaties zijn soms wel ongeloofwaardig. Luke maakt nooit fouten, hij loopt zelfs geen schrammetje op. Hij is in zijn vechttechniek wel heel hard en wreed. Het gaat niet alleen om harde klappen, maar hij verbrijzelt knieën, breekt armen. Op de cover staat zijn meest gebruikte wapen: een boksbeugel. Hij is overigens niet alleen keihard, maar als hij verliefd wordt en een relatie krijgt blijkt hij ook heel teder en liefdevol te kunnen zijn.

Een onderhoudende thriller. Ondanks de martelingen en moorden krijg je sympathie voor de misdadiger en hoop je dat de politie hem niet op het spoor komt.

Luc Vos – Wreed. ISBN 978-90-2443981-1. 416 pagina’s, € 29,95. Antwerpen: Eigen beheer 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.