Verloren in Berlijn

Gestolen kinderen

Wanneer een moeder op zoek gaat naar haar dood gewaande kind wordt ze geconfronteerd met een lugubere erfenis van de voormalige DDR.

Andreas was Valentina’s eerste liefde. Ze woonden in Oost Duitsland in de stad Brandenburg aan de rivier de Havel. Ze ontmoette hem bij het Havelfeest, het jaarlijks terugkerende festijn aan het begin van de zomer. Er waren daar tienduizenden Brandenburgers te vinden. Het werd een romance.

De moeder van Valentina bleef heel kalm toen haar dochter opbiechtte dat ze al tien weken zwanger was van Andreas. Ook toen Valentina zei dat ze het nog steeds niet had verteld aan Andreas. Haar vriend leek andere dingen aan het hoofd te hebben en hun verhouding was het vuur enigszins kwijtgeraakt.

Hoewel abortus in de DDR beslist een optie was, besloten Valentina en haar moeder dat ze het kind wilden laten komen. Valentina wilde niemand bij de bevalling hebben. Direct na de geboorte werd haar kindje weggehaald. Ze hoorde een dag later dat de baby helaas was overleden. Het was 1987. Twee jaar later zou de muur vallen en de DDR verdwijnen.

In 2009 heeft Valentina al tien jaar een eigen goedlopende kapsalon in Berlijn. Hoewel ze nog steeds goed contact heeft met Andreas zijn ze nooit getrouwd. Valentina heeft zich erbij neergelegd dat ze geen echtgenoot of kinderen zal krijgen.

Op een dag komt ze in contact met een Nederlandse journalist die in Berlijn werkzaam is. Samantha Coorenvaar schrijft artikelen over burgers uit de oude DDR die na de val van de muur een succesvolle carrière hebben opgebouwd. Valentina past daar met haar kapsalon uitstekend in. Tijdens het interview vertelt Valentina terloops ook over haar bevalling en haar overleden kind. Samantha vraagt door en vindt het maar een vreemd verhaal.

Als enkele dagen later Valentina wordt vermoord vindt de Berlijnse politie het adres van Samantha tussen de spullen van de vermoorde kapster. Ze wordt ontboden op het politiebureau.

Auteur

Marjolijn Uitzinger (1947) is journalist en voormalig radio- en televisiepresentator. Sinds 2006 woont ze in Berlijn. Ze heeft enkele geslaagde politieke thrillers op haar naam die zich in de Duitse hoofdstad afspelen.

 

Het verbaast dus niet dat haar nieuwste thriller zich wederom in Berlijn afspeelt. De plot is mooi verweven met afschuwelijke praktijken in het voormalige Oost-Duitsland in geboorteklinieken. Het is griezelig om te lezen hoe artsen die destijds hun medewerking verleenden aan de Oost-Duitse geheime dienst en verantwoordelijk waren voor het ombrengen en roven van zuigelingen na de val van het communistische systeem probleemloos aan de slag konden blijven.

In deze thriller volgen we het spoor van huiveringwekkende wandaden waar feit en fictie elkaar lijken te overlappen.

Marjolijn UitzingerVerloren in Berlijn. ISBN 978-90-445-4146-5, 288 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Uitgeverij De Geus 2018.

Dit boek is tevens besproken tijdens het programma MAAKKENNISMAANDAG van MeerRadio op maandag 11 maart 2019. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken.  

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.