De lange weg naar genade

Complot in de Grand Canyon

Een afgeslacht muildier in de Grand Canyon leidt tot een kettingreactie van moorden. De FBI staat onder zware druk.

De Grand Canyon is de een na grootste kloof op aarde, na de Tsangpo Canyon in Tibet. De Amerikaanse Canyon bereikt een diepte van 1600 meter. Elk jaar bezoeken vijf miljoen mensen de kloof.

Federaal agent Atlee Pines was aan de oevers van de Colorado River, helemaal onder in de Canyon. Nog niet één procent van alle toeristen kwam zo diep. Pines was er gebracht met een helikopter, samen met een geüniformeerde boswachter in overheidsdienst.

Rond het lichaam van het slachtoffer was blauw zeildoek gespannen. Er was al een andere boswachter aanwezig als ook een wrangler, een paardenverzorger. Cirkelende gieren hadden hen geattendeerd op het kadaver. Het muildier, de vrucht van een paardenmerrie en een ezelhengst, woog bijna 500 kilo en had een schofthoogte van één meter zestig. Dit soort beesten hebben een uitzonderlijk uithoudingsvermogen. In de vacht van het dode dier stonden twee letter gekerfd. Geen van de aanwezigen wist hiervoor een verklaring.

De berijder van het muildier, Benjamin Priest, was nergens te bekennen. Hij hoorde bij een groep van tien en was er in de vroegte kennelijk alleen op uit getrokken. ’s Morgens hadden de anderen hem gemist.

Atlee Pines was de enige gestationeerde federale agent in de buurt. Ze won zoveel mogelijk informatie in over de verdwenen Priest, maar had geen idee waar hij kon zijn. Was hij er in geslaagd op eigen gelegenheid de Canyon uit te komen?

Pines is vast besloten er werk van te maken want het doden van een muildier heeft alle betrokkenen behoorlijk geschokt. Wanneer ze de antecedenten van de verdwenen Priest onderzoekt blijkt de man er een spookachtig leven op na te houden.

Auteur

David Baldacci (1960) is een gerenommeerd thrillerschrijver en goed voor ruim 30 bestsellers, die in 45 talen vertaald zijn. Meer dan 100 miljoen exemplaren gingen ervan over de toonbank.

 

 

In dit boek wordt het aan agent Pines snel duidelijk dat de zoektocht naar Priest niet zonder gevaar is. Dankzij haar uitmuntende conditie en gedegen gevechtstraining weet ze verschillende aanslagen en menig vuurgevaarlijk treffen te overleven. Deze scenes zijn uitermate spannend beschreven en zo in het verhaal gevlochten dat de lezer het gevoel krijgt waar voor zijn geld te krijgen.

De plot zit goed in elkaar, zij het dat aan het slot wel veel moet worden uitgelegd voordat alles op z’n pootjes terecht komt.

Een gedegen misdaadroman van een ervaren schrijver.

David BaldacciDe lange weg naar genade. Vertaald uit het Engels (Long Road to Mercy) door Jolanda te Lindert. ISBN 978-94-005-1001-2, 400 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.