De zeven zussen

Zoektocht naar de eigen achtergrond

Na het overlijden van hun vader komen diens zes geadopteerde dochters bij elkaar. Wat heeft hij hen nagelaten?

Als Mara een telefoontje krijgt dat haar vader is overleden reist ze spoorslag naar diens huis in Zwitserland. Daar hoort ze van de huishoudster dat het lichaam van haar vader volgens diens uitdrukkelijke wens een zeemansgraf heeft gekregen.

Mara en haar zussen werden successievelijk door hun ‘vader’ van diens vele reizen meegebracht en geadopteerd. Inmiddels zijn ze allemaal volwassen en uitgevlogen, maar ze keren nog regelmatig terug.

Uit het testament blijkt dat alle zussen voor de rest van hun leven kunnen terugvallen op een behoorlijk basisinkomen. Extra luxe moeten ze zelf verdienen. Ook verneemt ieder iets over haar eigen afkomst. Als ze willen kan dat een begin zijn om uit te zoeken waar ze oorspronkelijk vandaan komen.

Auteur

Lucinda Riley (1971) was oorspronkelijk actrice. Op haar 24-ste was ze door een ziekte aan haar bed gekluisterd schreef ze haar eerste roman. Een aantal jaren kreeg ze niet alleen een kind, maar schreef ze ook een boek.

Haar boeken zijn inmiddels in 25 talen en 36 landen uitgegeven. Ze heeft veel tijd doorgebracht in onder meer Bangkok, Ierland en Zuid-Frankrijk en laat zich regelmatig inspireren door de plaatsen die ze zelf kent.

In 2012 kwam ze op het idee voor de Zeven Zusters, een project dat uit zeven boeken zou bestaan, elk met één van de zusters als hoofdpersoon op zoek na haar eigen identiteit. Elk boek eindigt met een cliffhanger, die ervoor zorgt dat de enthousiaste lezer ook het volgende deel van de reeks wil aanschaffen of lenen. De boeken zijn ook in Nederland en Vlaanderen bijzonder goed ontvangen, misschien ook omdat ze prettig geprijsd zijn. Dit deel is al aan de 15e druk toe.

Dit eerste deel gaat over Maya die in Brazilië na enkele omzwervingen niet alleen haar grootmoeder, maar ook de liefde vindt. Een groot deel van het boek bestaat uit het tragische verhaal uit 1929/30 van haar overgrootmoeder Izabela (Bel) die door haar vader gedwongen wordt tot een ongelukkig huwelijk, maar in Parijs de liefde van haar leven tegenkomt.

Een boek vol romantiek met beschrijvingen van het vooroorlogse Rio de Janeiro en het Parijse kunstenaarsmilieu. Ware gebeurtenissen, zoals de totstandkoming van het enorme standbeeld van Christus de Verlosser, verkozen tot de New7Wonders of the World, dat vanaf 1933 uitkijkt op Rio en de beurskrach van Wall Street, vormen de gebeurtenissen op achtergrond van het leven van de bekwaam door de auteur verzonnen personages. Een geheime romance, een vervelende schoonmoeder en een niet zo liefdevol verlopen huwelijksnacht, genoeg om het boek niet snel weg te leggen.

Het plot zit prima in elkaar en is eigenlijk best spannend. Jammer dat de vaart er een beetje uitgaat door het wat lang uitgesponnen verhaal van Bel. Desalniettemin is dit zeker één van de betere feelgood romans. En wie ervan geniet heeft het vooruitzicht op nog een heleboel leesplezier.

Lucinda RileyDe zeven zussen. Maia’s verhaal. Vertaald uit het Engels (The seven Sisters) door Dieuwke van der Veen, erica Disco en Kees van Weele. ISBN 978-94-0160-829-9, 477 pagina’s, € 12,99. Amsterdam: Xander Uitgevers 2017.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Feel good. Bookmark de permalink.