Gwendy’s knoppenkist

Verboden vruchten

Meisje krijgt een onverwacht paradijselijk cadeau. Zal zij de verleidingen kunnen weerstaan?

Eén van de drie mogelijkheden om vanuit het stadje Castle Rock het uitzichtpunt Castle View te bereiken is via de zogenaamde Suicide Stairs. De hele zomer lang heeft de twaalfjarige Gwendy Peterson dag in, dag uit – ja, zelfs op zondag – de trap beklommen. Die voert zigzaggend langs de klif omhoog en wordt op zijn plaats gehouden door massieve, zij het door de tijd ietwat verroeste bouten. Al klimmend versnelt ze voortdurend haar tempo en de laatste honderd treden rent ze omhoog alsof de duivel haar op de hielen zit.

Gwendy doet deze dagelijkse training niet voor niets. Ze is aan de mollige kant. Dat vindt ook Frankie Stone, dat stomme joch van school,. Hij is een etterbak die haar uitmaakt voor Zeppelin. Andere jongens hebben het scheldwoord overgenomen. Ze hoopt met haar dagelijkse spurt naar boven overgewicht te verliezen.

Op zekere dag, wanneer Gwendy rood aangelopen de Castle View heeft bereikt, zit daar een man op een bankje. Hij heeft een apart bolhoedje op en roept Gwendy naar zich toe. Na enige aarzeling van haar kant en aanmoediging van de vreemdeling, komt Gwendy bij hem op het bankje zitten. Hij stelt zich voor als Richard Ferris. Door zijn charmante gedrag neemt de vreemde het meisje voor zich in. Hij voorspelt dat Gwendy door een flinke groeispurt de komende jaren beslist tot een slanke vrouw zal uitgroeien.

Tot verbazing van Gwendy heeft Ferris iets voor haar meegenomen, iets speciaals. Uit een canvas tas haalt hij een mahoniehouten kistje. Er zitten acht verschillend gekleurde knoppen op en aan elke zijkant bevindt zich een hendeltje.

Ferris legt uit dat de knoppen moeilijk te bedienen zijn, en dat is maar goed ook, want je wilt ze zeker niet per ongeluk indrukken. Vooral de zwarte niet, zegt hij met nadruk. Elke knop kun je maar één keer indrukken, alleen de rode kun je vaker gebruiken.

De hendeltjes blijken gemakkelijk te bedienen en ongevaarlijk. Als je het ene hendeltje gebruikt verschijnt er in een schuiflade een piepklein chocolaatje. Gwendy haalt het hendeltje over en steekt het stukje chocola meteen in haar mond. Het smaakt heerlijk. Als ze het andere hendeltje overhaalt verschijnt er een zilveren dollar. Voordat het verblufte meisje het goed in de gaten heeft lijkt Richard Ferris van de aardbodem verdwenen.

Auteurs

 

 

 

 

 

 

 

Stephen King (1947) is een beroemd schrijver van thrillers en co-auteur Richard Chizmar (1965) publiceerde talloze verhalen op het gebied van fictie en mysterie. Samen schreven ze deze bijzondere novelle. Dit verhaal plaatst zich in de Amerikaanse sprookjestraditie traditie van de Tovenaar van Oz, waarin individuele verantwoordelijkheid leidraad is.

De knoppenkist is het pakket dat je met je leven wordt meegegeven. Het kan je leven tot een paradijs maken, maar wie de verleidingen niet kan weerstaan loopt de kans van een koude kermis thuis te komen.

Wars van deprimerende moraliteiten en religieuze axioma’s is deze novelle een schitterend en spannend sprookje voor volwassenen.

Stephen King & Richard ChizmarGwendy’s knoppenkist. Vertaald uit het Engels (Gwendy’s Button Box) door Nathaly Schrijnder. ISBN 978-90-443-5498-0, 176 pagina’s, € 16,99. Amsterdam: The House of Books 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sprookjes. Bookmark de permalink.