Vrouwen & Honden

Niet alleen op de wereld

Vrouwen vertellen over hun bijzondere voorvallen met honden.

Na de intensieve zorg voor haar zieke ouders valt Hetty in een zwart gat. Ze besluit een hond te nemen en valt als een blok voor Rowan, een witte herderpup. Waar ik eerst geen ritme meer had omdat het voor mijn gevoel niet belangrijk was, ging ik nu bijtijds naar bed om de volgende dag vroeg op te kunnen staan. Waar ik eerst drie keer per dag mijn antidepressiva medicijn slikte… vergat ik nu dat ik de pillen überhaupt had!

De kleine gemuteerde ijsbeer, zoals ze hem omschrijft, is vanaf de eerste dag geen moment van haar zijde geweken. Zo heeft hij mij geholpen om de zwaarste depressie in mijn leven te overwinnen. Dankzij hem leef ik, dankzij hem besta ik en dankzij hem wil ik ook leven en wil ik doorgaan. En dat is nu, negen jaar later, nog altijd hetzelfde.

 Ook Bardo, een kruising poedel, doet zijn baasje Marlies versteld staan. Tijdens zijn dagelijkse gekke vijf minuten knalt het onbehouwen beestje bij haar moeder thuis tegen een kast aan. En vervolgens blijft hij op de grond krabben tussen de muur en de kast. Hij heeft kennelijk iets gevonden. Tot ieders grote verbazing is het de zilveren ring van haar moeder die Marlies bijna 20 jaar eerder was kwijtgeraakt.

Het is de ring van baboe, het kindermeisje dat haar moeder als baby de borst heeft gegeven in Indonesië en uit dankbaarheid daarvoor van Marlies’ opa het sieraad kreeg. Toen het gezin definitief naar Nederland vertrok gaf baboe de ring aan de toen 9-jarige moeder van Marlies mee. We hadden dus gewoon een langharig zwart mormel nodig om baboe’s ring terug te vinden. Wie had dat ooit gedacht?

Redacteur

Marianne van Buitenen is een hondenliefhebber die zich een leven zonder hond nauwelijks kan voorstellen. Tijdens een ongewild hondloze periode, na het inslapen van haar viervoeter, ontstond het idee voor dit boek. Eerder schreef zij de spirituele thriller Mijn naam was Sylvia en 2050, 25 jaar na de herontdekking van de natuur.

 

Marian kan haar geluk niet op als haar vriend haar een hond cadeau doet, het enige ras waar ze altijd van droomde. Ze raakt besmet met het Engelse Buldoggen-virus, want het worden uiteindelijk drie van die kolossen waarom hun verdere leven zal draaien.

Liesbeth ontfermt zich over een aandoenlijk puppy dat ze op een ijskoude morgen aantreft op de stoep van haar huis. Daar zaten we dan met een graatmager verwaarloosd hondje op een dekentje. De dierenarts, die haar spontaan Skinny noemt, onderzoekt het hondje en komt tot de conclusie dat ze tussen de zes en acht jaar oud moet zijn. Liesbeth houdt haar en noemt haar Amy, naar de hond van Remi uit het boek ‘Alleen op de wereld’.

Het zijn stuk voor stuk pareltjes die Marianne van Buitenen heeft verzameld voor dit boekje, dat een herschreven en uitgebreide versie is van Vrouw & Hond (2010).

Marianne van Buitenen – Vrouwen & Honden. 16 vrouwen, 16 waargebeurde hondenverhalen. ISBN 978-94-636-7814-8, 124 pagina’s, € 14,80. Rotterdam: Mybestseller.nl 2018.

De opbrengst van dit boekje wordt gedoneerd aan de Stichting Haags Dierencentrum.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Dieren. Bookmark de permalink.