Stormschade

Alleen Youp mag het (nog?) zeggen: pisnichten en gulpverleners

LOL om graaiers, blunderaars en viezerikken.

Het vrijheid van meningsuiting wordt gaandeweg ingepakt. Wie Sylvana belachelijk durft te maken moet tegenwoordig bang zijn voor de rechter gesleept te worden. Het o zo respectabele journaal durft het woord ‘blank’ niet meer te gebruiken. Maar gelukkig hebben we Youp nog die zich nergens wat van aantrekt en zoals de Britten zo mooi weten te zeggen he calls a spade a spade, het noemt het beestje bij de naam.

Tijdje geleden schreef ik dat ik het woord pisnicht nog steeds gebruik. Daar scheld ik niet alle homo’s mee uit, maar sommige nichten zijn gewoon pisnichten. Een voorbeeld? Albert Verlinde, die … jarenlang geil van het kwijl in de privélevens van bekende mensen zat te wroeten, is een pisnicht. En zo weet ik er nog wel een paar. Paul de Leeuw, die hier wat van durfde te zeggen, krijgt natuurlijk ook een veeg uit de pan. … dezelfde Paul de Leeuw die ik dertig jaar lang alles op tv heb horen roepen.

Auteur

Youp van ’t Hek (1954) is misschien wel Nederlands bekendste cabaretier. Hij verzorgt regelmatig de oudejaarsconferences op televisie is. Enige tijd nadat hij het biermerk Buckler te kakken zette (Buckler-drinkers, daar heb ik zo’n hekel aan) werd dit van de markt gehaald. Sinds jaar en dag laat hij in rake bewoordingen in zijn wekelijkse column in NRC Handelsblad weten waar hij zich vrolijk over maakt of aan ergert. Het is een traditie dat die columns jaarlijks tegen de feestdagen worden gebundeld.

 

In het voorwoord staat; Eigenlijk smeken alle VVD’ers voortdurend om mijn aandacht. Net als die roombotergeile rooms priesters met hun ongezonde celibaat waar de kindertjes de dupe van zijn. Ach, iedereen komt bij mij een keer aan de beurt. Dat is mijn werk. Leuk werk. Dat zei ik toch?

Wie worden er deze keer zoals door de mangel gehaald?

De dorpsgek Trump, politieke schnabbelkont Hans Albers, bejaarde gifmenger Peter Jansen, Vindicat, de directeur van het zelfbedachte Centrum Late Effecten Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering, de gladkakker Thierry Baudet, Robin Linschoten, de bolle Belg Jappe Claes, onze nationale nepprofessor Pieter van Vollenhoven en diens zoon Bernhard, de ordinaire Amsterdamse huisjesmelker met meer dan honderd pandjes op zijn naam, Diego Maradona: uitgeplozen, André Postema, die knettergekke vmbo-bestuurder uit Maastricht van die school waar het geen leerling gelukt is om een veterstrikdiploma te halen.

Wat verderop komt het seksboek van Heleen (van Royen) aan de orde. Zij doet het heel braaf alleen met haar viriele toyboy, die het niet erg schijnt te vinden dat zijn seksuele voorkeur voor jong bejaarden uitgebreid aan bod komt.

Maar er is ook waardering. Voor Eberhard van der Laan en voor buschauffeur Fred Teeven. En voor collega Paul van Vliet (niks gekakel van de autocue). De drie jongeheren Van Vollenhoven krijgen nog een veeg omdat ze, net als hun tante Christina, de Nederlandse fiscus genaaid hebben.

De hoofdredacteur van het AD (de krant had symbolisch een oliebol afgevaardigd) wordt ouderwets door de mangel gehaald en het flatje van Pechtold kan ook op weinig begrip van Youp rekenen. Hij gunt Patricia Paay even geen gezeik aan haar kop.

Wel eens van een vergiswip op zakenreis gehoord? Youp durft het kanttekeningen bij het #MeToo-gebeuren te zetten. Ik ga mijn mannelijke seksegenoten absoluut niet vrijpleiten, maar…ze zijn niet altijd schuldig. En ook sommige vrouwen kunnen er wat van.

Ik heb weer veel gelachen bij het lezen van deze bundel. Een enkele keer heb ik mijn wenkbrauwen gefronst, maar dat hoort erbij. Lees en geniet. Inderdaad een vrolijk cadeau.

Youp van ’t HekStormschade. Columns. ISBN 978-94-004-0044-3, 205 pagina’s, € 9,99. Amsterdam: Thomas Rap 2018.    

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Humor. Bookmark de permalink.