Mijn jaren met Obama

Het Witte Huis onder een vergrootglas

Schrijver van Obama’s toespraken doet een boekje open.

In 2007 meldde zich een betrekkelijke buitenstaander bij het campagneteam van Barack Obama. Het was Ben Rhodes, die zich ontwikkelde tot naaste medewerker van de eerste zwarte president van de Verenigde Staten. In de acht jaren van diens presidentschap volgde hij cruciale en controversiële gebeurtenissen op het wereldtoneel.

Rhodes werd plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur en redacteur van de toespraken van de voormalige president Hij was betrokken bij het nationale beleid en volgde tenslotte nauwgezet de verkiezing van een nieuwe president die een einde zou maken aan acht jaar Obama regering. Een verkiezingsstrijd die tot stomme verbazing van een verbijsterde wereld culmineerde in de verbluffende overwinning van Donald Trump.

Zeker nu het stof van de Obamatijd wat is gaan liggen blijkt het erg informatief en detail kennis te nemen van hete hangijzers in The Oval Office. Of het nu de zoektocht naar Osama Bin Laden is, het ontstaan van de Arabische Lente, de oorlog in Syrië of vele andere heikele kwesties zoals de Brexit.

Zo vertelt Rhodes over een reis naar Londen in april 2016 die op het laatste moment werd georganiseerd en ondernomen om de toenmalige premier van het Verenigd Koninkrijk, David Cameron, met argumenten over te halen om twee maanden na het Brexit-referendum toch in de Europese Unie te blijven.

‘Het is ongebruikelijk om zo nauw samen te werken met de regering van een ander land, maar in het geval van het Verenigd Koninkrijk, nauwe bondgenoot van Amerika, ligt dat anders. Brexit zou rampzalige gevolgen hebben voor het Verenigd Koninkrijk’, zo herinnert zich Rhodes het standpunt van Obama. Het is buitengewoon interessant te lezen hoe Obama invloed probeerde uit te oefenen in een kwestie die momenteel in een beslissende fase gekomen lijkt.

Auteur

Ben Rhodes (1977) studeerde Engels en politieke wetenschappen. Van een van de vele ambtenaren in Washington schopte hij het tot ingewijd politiek adviseur van de president.

Dit boek is een gedetailleerd verslag van een getuige die van dichtbij de regering van Barack Obama aan zich zag langskomen. Zeker voor wie nu wel eens precies het naadje van de kous wil weten is dit boek een onmisbare bron van vele onthullende wetenswaardigheden.

 

 

Ben Rhodes – Mijn jaren met Obama. Vertaald uit het Engels (The World As It Is) door Ineke van den Elskamp. ISBN 978-94-031-2350-9, 533 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: De Bezige Bij 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Geschiedenis, Verenigde Staten. Bookmark de permalink.