De dag die nooit komt

Vriendschap en tragiek

Elias beleeft met zijn vriendin Polly en zijn zusje Evi een heerlijke zomer bij een verborgen kreek. Te mooi om waar te zijn….

Elias (17) heeft een zusje Evi die invalide is. Met haar heeft hij een bijzondere band. Hij beschermt haar en zorgt voor haar. Ze hebben een geheime plek in het bos waar ze zwemmen in een kreek. Als er een nieuw meisje in de buurt komt wonen ontstaat een hechte vriendschap, eerst alleen met Elias, die smoorverliefd op haar is, later ook met Evi. Die zomer gaan ze met z’n drieën regelmatig naar het paradijselijke plekje in het bos. Helaas wordt het sprookje wreed verstoord en krijgt het verhaal een noodlottige wending.

Auteur

Oliver Reps is op zesjarige leeftijd vanuit Duitsland naar Nederland verhuisd. Hij woont met zijn gezin in Amsterdam en is mede-eigenaar van kinderboekhandel Casperle. Dit boek is zijn debuut.

Elias

Elias is een bijzondere jongen. Hij is heel close met zijn zus en vrienden heeft hij niet. Als hij op school ziet dat iemand gepest wordt reageert hij zeer agressief. Hij belandt bij een psychiater waarmee hij wekelijks een gesprek voert. Met hem krijgt hij een hechte band. Elias is zeer muzikaal, hij speelt gitaar en luistert veel naar muziek. Ook film heeft zijn belangstelling. Zijn leven verandert totaal als hij Polly leert kennen. Ook zij houdt van muziek en film. Ze luisteren en kijken samen. Opvallend is dat in deze coming-of-age roman geen seks voorkomt. Eigenlijk wel een verademing. Het is juist heel mooi te zien dat er hier sprake is van zielsverwantschap tussen Elias en Polly. De vriendschap tussen Elias, Evi en Polly is heel bijzonder. De schrijver heeft dit heel subtiel en met veel warmte weergegeven. De grootste verdienste van dit boek.

Evi

Elias was aanvankelijk niet blij met de komst van zijn zusje, maar toen hij haar in het ziekenhuis voor het eerst in de ogen keek gebeurde er iets met hem. Het was of er een flits door me heen schoot, en ik hoorde een soort knal in mijn hoofd. Alle woede die ik in maanden had opgebouwd , en die ik als een rotsblok met me meezeulde was als sneeuw voor de zon verdwenen. Eva en Elias worden onafscheidelijk. Bij ziektes is hij in paniek. Evi krijgt een tumor in haar been. Een amputatie is noodzakelijk. Evi ondergaat dit wonderbaarlijk goed, mede door haar toegewijde broer. Ze kan zelfs mee naar de geheime plek. Bijzonder is ook de vriendschap met Polly. Elias is af en toe zelfs jaloers.

Deze debuutroman is zeer geslaagd. Mooie fragmenten in het gezin en vooral tussen de drie jongeren. Veel verwijzingen naar muziek en film. De titel van het boek is ontleend aan de videoclip The Day That Never Come. De inhoud daarvan, een gebeurtenis die zich afspeelt in de oorlog in Afghanistan, heeft ogenschijnlijk niets met het boek te maken, de letterlijke betekenis wel. Zonder verder veel weg te geven van de inhoud moet gezegd worden dat deze roman wel erg veel dramatiek bevat. Te veel wellicht voor jongeren?

Een prachtig en veelbelovend debuut.

Oliver Reps – De dag die nooit komt. ISBN 978-94-6336-038-8, 174 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: Uitgeverij De Harmonie 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Muziek, Young adults. Bookmark de permalink.