Gras

Wapens en woestijnzand

Het aanleggen van een golfterrein onder de verzengende Arabische zon blijkt uit te lopen op een levensgevaarlijke opdracht.

De dertigjarige Gianna Mercier heeft er al een heftig leven opzitten. Haar vader heeft ze nooit gekend en deze liet ook niet van zich horen toen ze samen met haar moeder dat vreselijke auto-ongeluk kreeg. Moeder vond de dood in de rode cabrio die ze nota bene van hem had gekregen.

Als door een wonder overleefde Gianna de botsing met de vrachtwagen. Ze hield er alleen een groot gerafeld litteken aan de linkerzijde van haar gezicht aan over. Alleen met heel veel make-up was het enigszins weg te poetsen.

Gianna werd ondergebracht in het kindertehuis Les plaisirs et l’Enfance de Dieu. Een plek waar ze overigens bitter weinig plezier beleefde. Na enkele jaren kwam ze in een pleeggezin waar ze na korte tijd weer uitgegooid werd. Het eigen kind kon zijn afgunst op Gianna niet velen. Bij een tweede pleeggezin ging het gelukkig veel beter. De pleegouders waren aardig en stimuleerden haar. Gianna bleek een begaafd meisje dat school en universiteit met hoge  cijfers afsloot.

Jammer alleen dat haar pleegouders bij een bankoverval door verdwaalde kogels het leven lieten en verzuimd hadden een testament op te laten maken met Gianna als begunstigde. Ze moest voor de rest van haar leven op eigen kracht knokken.

Gianna deed postdoctoraal onderzoek en wist een procedure te ontwikkelen om zand om te toveren in vruchtbare aarde. Ze hoopte hiermee in Afrikaanse ontwikkelingslanden goed werk te kunnen doen.

Om fondsen te verwerven voor de toch wel erg begrotelijke ontwikkelingsprojecten gaat ze in op een lucratief aanbod van de puissant rijke sjeik El Siouffi om midden in de woestijn golflinks aan te leggen.

Het lukt Gianna om in het Arabische zand een sterke grassoort te laten groeien. Ze komt in de blakende gunst van de sjeik. Tenminste, dat denkt Gianna.

Wanneer ze vervolgens op de rotsachtige kust aan de Côte d’Azur ook voor El Siouffi aan de slag gaat doet ze een gruwelijke ontdekking. Daarbij merkt ze plotseling dat ze geheel alleen staat en zich omringd voelt door sadistische lijfwachten, dronken verkrachters, omgekochte politieagenten en geharde agenten van de Israëlische geheime dienst. Van de ene dag op de andere is niemand meer te vertrouwen. Wanneer de eerste doden vallen denkt Gianna dat ook zij spoedig aan de beurt is.

Auteur

Koen Strobbe (1965) werkt en woont in de Provence en was er vijftien jaar wijnbouwer. Hij is de auteur van de opwindende thriller De wolf van Colombes en schreef samen met Pieter Aspe Blankenberge Blues. Met dit boek heeft hij zijn uitstekende reputatie hoog gehouden.

 

 

 

Deze thriller heeft een prachtig opklimmende spanningsboog. De lezer voelt dat zwaar onheil in de lucht hangt, maar het geduld wordt fraai op de proef gesteld. Eerst worden overzichtelijk de personages van het verhaal geïntroduceerd, waarna de plot zich opwindend ontvouwt en naar een pittig slot wordt geschreven.

Een meesterlijk roman die beslist niet gemist mag worden.

Koen Strobbe – Gras. ISBN 978-90-223-3559-8, 320 pagina’s, € 19,99. Antwerpen: Uitgeverij Angèle / Standaard Uitgeverij 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.