Een ongewoon huwelijk

Liefde en verlies

Jonggehuwden worden geconfronteerd met gedwongen scheiding.

Celestial en Andre kennen elkaar al van kleinsaf aan en zijn nog steeds de beste vrienden. Tijdens hun studietijd stelt Andre haar voor aan zijn buurman Roy. Ze denkt niet meer aan hem totdat ze hem vier jaar later weer ontmoet en de vonk overspringt. Andre is getuige op hun huwelijk.

Wanneer ze hun papieren bruiloft in een hotel vieren, krijgen ze woorden. Om af te koelen gaat Roy even de kamer uit en ontmoet op de gang een vrouw die hij helpt haar ijsemmer naar haar kamer te brengen. Na vijftien minuten keert hij terug naar de kamer. De vrede is weergekeerd.

Dan stormen plotseling politieagenten de hotelkamer binnen. De vrouw die hij heeft geholpen beschuldigt hem ervan haar te hebben verkracht. Tijdens de rechtszitting wordt hij veroordeeld tot twaalf jaar gevangenis. Celestials getuigenis dat haar man de hele nacht bij haar geweest is wordt niet geloofd.

Auteur

Tayari Jones (1970) is geboren en getogen in Atlanta, Georgia en heeft gestudeerd aan het Spelman College, een universiteit voor vrouwen van Afrikaanse afkomst. Ze woont in Brookly en werkt aan de MFA-faculteit (Master of Fine Arts) van de Rutgers University in New Jersey. Deze roman is haar vierde boek.

Het huwelijk bestaat sinds Roys gevangenneming uit het schrijven van brieven. Celestial houdt hem op de hoogte van de pogingen van haar oom om het vonnis teniet gedaan te krijgen. Roy schrijft bedekt over zijn leven achter de tralies.

De bezoeken van Celestial aan de gevangenis worden allengs minder. Wanneer haar oom erin geslaagd is Roy na vijf jaar vrij te krijgen is zijn vader de enige die hem bij de gevangenispoort staat op te wachten. Terwijl Andre op weg is om hem op te halen vertrekt Roy in de auto van zijn vader om naar Celestial te gaan met de vraag: Hebben we nog een huwelijk? Zal Celestial deze vraag bevestigend beantwoorden of hebben de jaren van scheiding een te grote tol geëist?

Deze roman verhaalt de gevolgen van de gevangenisstraf die Roy, onschuldig aan de hem ten laste gelegde misdaad, is opgelegd. De rechtszaak is kort. Er is geen nader onderzoek verricht, er is geen DNA afgenomen. Als zwarte man is hij bij voorbaat al schuldig.

Doordat de auteur de gezichtspunten van de diverse personen via hun eigen bewoordingen en via brieven aan elkaar laat zien krijg je een helder beeld van wat er gebeurd is. Dat zulke kwesties in het Amerika van vandaag nog steeds plaatsvinden is schrijnend. Een treurigmakend, maar prachtig geschreven boek.

Tayari JonesEen ongewoon huwelijk. Vertaald uit het Engels (An American Marriage: a novel) door Elvira Veenings. ISBN 978-94-027-3000-5. 347 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.