Ziva

Opsporing verzocht

Televisieprogramma jaagt op schokkende smeergelden, brutale moorden, sadistische martelingen en Arabische neukpartijen.

Evert Verburg is senior-manager bouwen en wonen bij de gemeente Woerden.  Hij coördineert de aanbesteding van het nieuw te bouwen raadhuis. Dat gaat niet over rozen. Verburg is een voorstander van het gunnen aan een conglomeraat van kleine aannemers, zodat het plaatselijk midden- en kleinbedrijf van de bouw kan profiteren. Hij ondervindt echter tegenstand van bepaalde gemeenteambtenaren die liever zien dat de gehele aanbesteding naar een groot landelijk bouwbedrijf gaat.

De zaak loopt hoog op, vooral als blijkt dat Verburg gechanteerd wordt met foto’s van een slippertje. Hij bekent de misstap met schaamte aan zijn vrouw. Die vergeeft hem, waarna hij besluit de chantage bij de politie aan te geven. Het is echter de vraag of dit verstandig is.

Ondertussen heeft Evert ook contact met onderzoeksjournalist Ziva Berkowitz. Zij haalt hem over haar in te schakelen voor nader onderzoek en gaat vervolgens achter de zaak aan. Tegelijkertijd wordt Ziva zelf gechanteerd.

Haar broer is een gerenommeerd kunsthandelaar in Moskou. De Russische maffia heeft het voorzien op zijn kapitaal en stuurt nu zelfs dreigbrieven naar zijn zus in Nederland om de eisen kracht bij te zetten.

Er zijn inmiddels genoeg mensen die geen trek hebben te wachten tot ze eindelijk hun zin krijgen. Zowel de bouwondernemers als de kunsthandelaren hebben lange tenen en schrikken er niet voor terug voor bedreiging, mishandeling en liquidatie.

De zaken komen in een stroomversnelling als een redactie van een tv-opsporingsprogramma zich er actief mee gaat bemoeien en uiteindelijk de ware criminelen in zicht krijgt. Zeker wanneer vrijwel de hele misdadige ploeg op de foto staat bij een bordeel.

Auteur

John Winkel (1950) is jarenlang uitgever geweest van onder meer kinderboeken, vakinformatie en publiekstijdschriften. Aansluitend was hij werkzaam als zelfstandig management consultant en coach. Dit is zijn debuut.

Met een foto van criminelen zijn de schurken vanzelfsprekend nog niet gepakt. In een spannende carrousel van acties wordt op de moordenaars, de folteraars, de geldgraaiers en de flessentrekkers gejaagd. Daarbij gaat het er regelmatig behoorlijk fel aan toe. De thriller krijgt dan enige on-Nederlandse, internationale allure die de lezer beslist de nodige opwinding zal bezorgen.

Men krijgt waar voor zijn geld.

John Winkel – Ziva. Onderzoeksjournalistiek met dodelijke gevolgen. ISBN 978-94-918-7549-6, 327 pagina’s, € 17,50.  Leidschendam: Uitgeverij LetterRijn 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.