Het Tati-syndroom

Complot spat uit elkaar

Na 49 jaar komt een lid van een studentenclub onder verdachte omstandigheden om het leven. Er volgen er meer. Wie heeft er belang bij dat kameraden van weleer stuk voor stuk worden omgelegd?

Rein Tendam is dementerend en verblijft in een zorginstelling. Hij woont daar nog min of meer zelfstandig. Wanneer door een defect broodrooster het begin van brand ontstaat ademt Tendam giftige rook in en sterft. De politie van Zwolle gaat uit van een ongeluk. Alleen Nellie Bos, een ambitieuze, jonge rechercheur blijft argwaan koesteren. Op zeker moment meldt zich een onbekende die haar zegt dat ze nog maar eens goed naar de zaak moet kijken. Bos neemt contact op met Gerard Veerman, een ervaren collega. Hoewel de zaak gesloten is doen ze onderzoek naar de nalatenschap van de overleden Tendam.

Niet veel later blijkt op het politiebureau voor Nellie een briefje te zijn afgegeven. Opnieuw een vreemd ongeluk, nu in België. Lampruyt, zaakvoerder van een transportfirma in Oudenaarde, heeft een ongeluk gehad in de Fitness Planet. Inspecteur Delanghe van politiezone Vlaamse Ardennen voert het onderzoek. Je vindt haar nummer wel op de website.

De receptioniste beschrijft de man die het briefje langsbracht. Het is ongetwijfeld dezelfde die eerder Bos tipte om nog eens naar de zaak Tendam te kijken. Ze is ervan overtuigd dat er niet een of andere grappenmaker aan het werk is.

Bos doet onderzoek naar nagelaten spullen van Tendam. Ze treft een eigenaardige foto uit 1966. Het lijkt wel een opname van een filmset. Wanneer blijkt dat de foto genomen is op de set van de film Playtime van Jacques Tati, leidt het spoor naar Parijs.

Auteur

Benny Baudewyns (1958) is een Vlaamse thrillerschrijver. Hij was de eerste die in 2002 de Diamanten Kogel kreeg uitgereikt, de prijs voor het spannendste en beste Vlaamse misdaadboek. Met dit boek bevestigt hij zijn reputatie als schrijver van romans waarbij complottheorieën centraal staan.

De Zwolse agenten weten de hand te leggen op een tweede fotoalbum en zelfs een derde dat direct na de dood van Tendam werd ontvreemd. De spanning loopt behoorlijk op als en ook hun eigen leven blijkt gevaar te lopen.

Een uitstekende misdaadroman met een verrassend gelaagd verhaal en een opwindende plot.

Benny Baudewyns – Het Tati-syndroom. ISBN 978-94-6001-2, 383 pagina’s, € 22,50. Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.