De geheimen van Roscarbury Hall

Geloof, hoop en liefde

Tijdens de zoektocht naar haar biologische moeder komt de ernstig zieke Debbie bij toeval terecht in een vervallen landhuis in Ierland. Ze stuit op geheimen en schandalen die hun weerga niet kennen.

Door een dramatische gebeurtenis in het verleden communiceren de zussen Ella en Roberta O’Callaghan alleen nog maar via briefjes. Roscarbury Hall, het landhuis waar ze geboren en getogen zijn, verkeert in erbarmelijke staat en om de lening aan de bank terug te kunnen betalen, besluit Ella in de balzaal een theesalon te beginnen. Roberta is faliekant tegen.

Wanneer de Amerikaanse Debbie Kading de tuin en het landhuis staat te bekijken, vraagt Ella haar binnen in de veronderstelling dat ze voor de baan als hulp in de theesalon komt. Debbie is in Ierland om haar biologische moeder te zoeken, maar bij de moeder-overste van het klooster waar ze geboren is krijgt ze nul op het rekest: in de archieven is niets over haar adoptie te vinden. Van slag, maar nog niet van plan haar onderzoek te staken, neemt ze het baantje aan.

De theesalon loopt goed. In eerste instantie omdat de dames van het dorp onder leiding van de grootste roddeltante Muriel Hearty razend nieuwsgierig zijn naar de binnenkant van het landhuis. Het wordt een gewoonte om na de mis met een grote groep thee of koffie met Ella’s zelfgebakken cake te nuttigen. Ook andere dorpsbewoners weten de weg naar de salon te vinden.

In het klooster slaat de paniek toe als ze Debbie in een interview op de radio horen vertellen over de zoektocht naar haar biologische moeder. Ik wil haar in de ogen kijken, met haar praten, weten hoe haar aanraking is, of ze van dezelfde dingen houdt als ik. Als ze er niet meer is, wil ik verhalen over haar horen, verhalen die me steun geven in de moeilijke weken die voor me liggen. Debbie heeft pas te horen gekregen dat ze kanker heeft en niet lang meer te leven heeft.

Auteur

Als bekend journalist verslaat Ann O’Loughlin al dertig jaar het belangrijkste nieuws. Ze heeft geschreven voor de Irish Independent en de Evening Herald. Tegenwoordig rapporteert ze voornamelijk over juridische kwesties in de Irish Examiner. Ze woont in Wicklow in het oosten van Ierland met haar echtgenoot en twee kinderen. Dit is haar tweede roman.

Door Debbie’s verhaal wordt een beerput opengetrokken en worden de nonnen verplicht verantwoording af te leggen voor de vele adopties van kinderen naar Amerika. Het blijkt dat de baby’s van ongehuwde moeders zijn afgenomen en door kinderloze echtparen tegen betaling zijn geadopteerd. Tegen de jonge moeders is gezegd dat het kind is overleden. De non die hiervoor verantwoordelijk is geweest is er nog steeds van overtuigd dat ze juist gehandeld heeft: ze heeft vele families behoed voor de schande.

Moeder-overste krijgt bovendien bezoek van de bisschop die haar woedend verwijt dat ze er niet voor heeft gezorgd dat het schandaal in de doofpot bleef. ‘Ik heb niet verkeerds gedaan.’ ‘Behalve dat u de deur hebt opengezet voor gerechtelijke vervolging en weerbarstige vrouwen in de gelegenheid hebt gesteld geld te eisen van de kerk, terwijl we hun hulp hebben geboden op momenten dat niemand anders dat deed. Ik wens u een goede avond.’

 Zal Debbie toch achter de naam van haar moeder komen en haar nog kunnen ontmoeten voordat zij sterft? En wat is toch de oorzaak van de verwijdering tussen Ella en haar zus Roberta?

De bizarre situatie van twee zussen die samen blijven wonen in het huis waar ze zijn opgegroeid wordt door de auteur plausibel neergezet. De beschrijvingen van het landhuis met de omringende tuin en de kleinburgerlijkheid van sommige dorpsbewoners zijn overtuigend. Het achterliggende verhaal gaat natuurlijk over de kwalijke praktijken en de invloed van de katholieke geestelijken.

De schrijfster is er goed in geslaagd deze schrijnende problematiek op een toegankelijke manier weer te geven.

Ann O’Loughlin – De geheimen van Roscarbury Hall. Vertaald uit het Engels (The Ballroom Café) door Els van Son. ISBN 978-94-005-1013-5, 314 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: A.W. Bruna 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Fictie, Geschiedenis. Bookmark de permalink.