Miss Laila, gewapend & gevaarlijk

Spanningen in India

Achtervolging van moslims blijkt geen routineklus.

Het flatgebouw is volledig ingestort. Akhila Iyer, 25 jaar en afgestudeerd arts, meldt zich met haar rugzak met noodmedicatie. Er zijn geen jammerklachten hoorbaar. Het is griezelig. Zijn alle families dood en zijn de overlevenden van de aardbeving in goede handen in een ziekenhuis? Het dodental zou in de honderden kunnen lopen.

Ze vinden een overlevende onder het puin. Er is echter weinig ruimte voor een doorgang. Een jongetje kan er wel heen kruipen, maar van het inzetten van een minderjarige bij zulk een gevaarlijk karwei kan natuurlijk geen sprake zijn. Misschien een kleine fitte vrouw?

Akhila biedt zich aan. ‘Ik ben atletisch, getraind bergbeklimmer en arts’. Ze gaat het proberen. Uren zal ze bezig zijn de ongeveer veertigjarige man die muurvast zit te verzorgen met zuurstof en injecties. In afwachting van manschappen die bezig zijn een tweede tunnel te graven fluistert het slachtoffer over een terroristische aanslag die op handen is. Een man en een meisje, twee terreurverdachten. Deze informatie wordt heel ernstig genomen.

India wordt geleid door de rechtse Damodarbhai. Deze machthebber is een uitverkorene. Hij is de Poetin van India. Zijn vijanden zijn zeker ook de moslims. Niet alleen leger en politie, maar ook een bijzondere antiterreureenheid jaagt graag op de andersgelovigen.

De man in het puin weet de naam en woonplaats van de terrorist. Wat vervoert deze in de kofferruimte van zijn auto? De 19-jarige moslima Miss Laila Raza is verliefd op hem. Samen gaan ze op weg in de auto. Krijgen de autoriteiten hen te pakken?

Auteur

Manu Joseph (1974) is een Indiase schrijver en journalist in Mumbai. Hij werkt voor The International New York Times.

In een race om het leven te redden van de man onder het beton, terwijl Laila en haar geliefde als terreurverdachten worden achtervolgd door niets ontziende politiediensten, wordt een fascinerend beeld van India geschetst: een samenleving met behoorlijke religieuze en sociale spanningen.

 

De meeslepende schrijfstijl, af en toe doordesemd met humor van Engelse snit, levert een boeiende roman over actuele pijnpunten in het huidige India.

Een verrassend en bijzonder boek.

Manu Joseph – Miss Laila, gewapend & gevaarlijk. Vertaald uit het Engels (Miss Laila, Armed and Dangerous)  door Harry Pallemans. ISBN 978-90-575-9901-9, 222 pagina’s, € 20,50. Amsterdam: Uitgeverij Podium 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Terrorisme. Bookmark de permalink.