Anna. ‘Leven met een leugen’

Onverwacht positief gevolg van ernstige diagnose

Ziekte maakt eenzame Anna plotseling populair

Zes letters. Zes rotletters. K-A-N-K-E-R. Als Anna met haar moeder bij de dokter zit en hij zijn  vermoeden uitspreekt ‘Het kan kanker zijn’, dringt het niet eens goed tot Anna door. Wat ze wel in de gaten heeft, en daar ergert ze zich mateloos aan, is dat haar moeder haar ogen openspert en geluidloos, maar zichtbaar, begint te huilen. Moeder maakt een scène in het openbaar.

‘Verachtelijk,’ vindt Anna dat. Of ze het begrijpt, vraagt de dokter. ‘Jaja’, mompelt ze op een zeurtoon. ‘Ik heb kanker. Ik ga dood. Life’s a bitch and then you die. Blablabla.’ Ze vindt het zelf ook onuitstaanbaar. Maar ja. De dokter kondigt nog wat onderzoeken aan. Stuurt haar met spoed naar een oncoloog. En dat was het dan. Mama jankt verder. Stom mens, wie weet is het niks. Anna heeft al zo’n kutleven. En nou dit nog. Fuck! Tot overmaat van ramp belt haar moeder, als ze thuiskomen en Anna naar haar kamer is verdwenen, de school op. Spreekt het vermoeden van de dokter uit. Ook dat nog. Laat ze zich met haar eigen zaken bemoeien. Waarom heeft ze dat woord gebruikt?

Anna gaat niet met plezier naar school. Ze heeft er één vriendin, Ellen. Geen topstuk, maar bij gebrek aan beter. Voor de rest gaat ze met niemand om, ze is domweg niet populair. Gelukkig heeft moeders telefoontje wel tot gevolg gehad dat ze een paar dagen vrij kan nemen. Mooi, als ze echt kanker heeft, kan ze het er maar beter even van nemen. Maar dan wordt ze overvallen. Er wordt gebeld en voor de deur staan Ellen en een hele rits klasgenoten. Ze zijn die dag op school ingelicht over Anna’s kanker en komen op bezoek. Het duizelt Anna. Ze krijgt nog nadere onderzoeken en ze zal pas de week erop horen of de diagnose inderdaad kanker is. Maar voor ze uitleg kan geven vertelt de een na de ander over enge ervaringen met familieleden, allemaal dood door kanker. Echt vreselijk. Dus nu willen ze er zíjn voor haar. Ze willen haar helpen en steunen. Anna is overbluft. Ze zwijgt over het feit dat de kanker niet definitief is. Ze wentelt zich in de warmte van haar klasgenoten.

Auteur

Tille Vincent (1963) is, evenals Mathilde Masters, het pseudoniem van Hilde Smeesters. Zij heeft zich lange tijd schuilgehouden achter verschillende namen en kwam pas zeer onlangs naar buiten met haar ware identiteit. ‘Ik hield me lang verborgen als ghostwriter, nu ben ik schrijfster,’ verklaarde ze in een interview in de Gazet van Antwerpen. Als Mathilde Masters schreef ze ruim honderd boeken, waaronder de fictiereeks voor kinderen over de Keukenprins van Mocano. Ook schreef ze ‘weetjes-boeken’ voor kinderen over populair wetenschappelijke onderwerpen. Als Tille Vincent is zij de auteur van de serie Code 37 met onder meer thrillers voor Young Adults en volwassenen. Ze werkt ook voor vrouwenbladen als (de Belgische) Libelle.

Merkwaardig genoeg verandert de nog niet bevestigde kanker Anna van een onzichtbaar buitenbeentje in een interessant en aardig meisje in de ogen van haar klasgenoten. Alleen Ellen heeft vreemd gereageerd, omdat ze niet op de hoogte gesteld was voor de andere meisjes. Bits, jaloers, onprettig. Anna schuift haar terzijde, ze geniet van alle aandacht.

Maar dan komt de dag van de waarheid. De dag van de uitslag van het onderzoek. En de ziekte met de zes rotletters blijkt heel iets anders te zijn. Wat is nog niet duidelijk. Er zal nader onderzoek volgen. En ondanks het feit dat Anna ongelooflijk opgelucht is, zit ze ook met een groot dilemma. Want, zo vraagt ze zich af, zullen haar nieuwe vrienden haar nu weer net zo hard laten vallen? Dat wil ze niet. ‘Wat jammer dan ik geen kanker heb,’ komt zelfs in haar gedachten. Ze besluit voorlopig op school te zwijgen. Maar dat is niet eenvoudig. En één van haar nieuwe goede vrienden tobt ook al met een geheim. Het valt niet mee om volwassen te worden en nieuwe vrienden te krijgen. Zou eerlijkheid toch belangrijk zijn?

Tille Vincent bewijst met dit boek zich voor 100% te kunnen inleven in de wereld van jong volwassenen met hun onzekerheid, kwaadheid, angst er niet bij te horen, af te wijken, blijdschap om verliefdheden en het onbegrip naar volwassenen toe, als die het goed met hen voorhebben. Met Anna begint de nieuwe reeks Dilemma.

Dit is een boek dat ik graag voor deze leeftijdsgroep – maar ouder kan zeker ook – zou belonen met een dikke tien. Benieuwd naar de volgende verhalen uit deze serie.

Tille Vincent – Anna. ‘Leven met een leugen’. ISBN 978-94-6131-810-7. 315 pagina’s. €19,99. Kalmthout (B): Van Halewyck 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Young adults, Ziekte en dood. Bookmark de permalink.