Na 72 uur

Raadselachtige vermissing

Jonge vrouw verdwijnt onder uiterst verdachte omstandigheden. Race om de klok.

Rechercheur Manon Bradshaw is 39 jaar en vecht tegen haar biologische klok. Ze hunkert naar een partner en kroost. Om haar doel te bereiken date ze fanatiek. Helaas verlopen de meeste afspraakjes zonder succes en soms zelfs desastreus.

Manon is lid van de afdeling Ernstige Delicten van de politie in Cambridge. Het team onder leiding van inspecteur Harriet Harper wordt kort voor de kerstdagen geconfronteerd met een alarmerende vermissing van een jonge vrouw.Het is Edith Hind. Ze is verdwenen uit haar woning. De voordeur stond open. Telefoon, geldpasjes en paspoort blijkt ze te hebben achtergelaten. In de woning worden enkele bloedspetters gevonden. Ook de sleutels van het buitenhuisje van de familie zijn niet meegenomen. Haar vriend Will Carter, die de verdwijning heeft ontdekt, bevestigt dit alles. Het lijkt erop dat de studente, die bezig was met haar promotie aan de universiteit, onder dwang is weggevoerd. Is er sprake van kidnapping of was het inbraak met geweld?

Edith Hind is de dochter van Sir Ian en Lady Miriam Hind. Haar vader is een gerenommeerde kno-arts die de koninklijke familie onder zijn patiënten telt. Harriet Harper is zich ervan bewust dat haar team zeer zorgvuldig te werk moet gaan. Sir Ian heeft vele invloedrijke vrienden in de regering. De hoogste politiebazen zullen haar verrichtingen scherp in de gaten houden.

De vermiste studente is de avond te voren het laatste gezien met haar vriendin Helena Reed. Deze verklaart dat Edith behoorlijk aangeschoten was. Ze herinnert zich in elk geval dat Edith aan het vozen was met haar studiecoördinator Graham Garfield. Maar op een gegeven moment was ze daar kennelijk klaar mee en besloten de twee vriendinnen huiswaarts te gaan. Helena hielp de lichtelijk beschonken Edith het huis in te komen en liet haar achter in de keuken. Daarop vertrok ze naar haar eigen huis.

Terwijl de politie aan de zaak werkt wordt het lijk van een zeventienjarige zwarte jongen gevonden. Hij blijkt in dezelfde nacht als Edith verdween, te zijn vermoord. Er is aanleiding beide zaken met elkaar te verbinden.

De eerste 72 uur na een verdwijning zijn cruciaal, want meestal wordt een vermiste persoon daarna niet meer levend aangetroffen. Daarom doet het team Ernstige Delicten zijn uiterste best. Het wordt er niet gemakkelijker door als men ontdekt dat Edith er een onverwacht liefdesleven op nahoudt.

Auteur

Susie Steiner (1967) werkte twintig jaar als journalist voor The Guardian, maar is na het succes van dit boek gaan schrijven.

Deze thriller munt niet alleen uit door een verrassende plot waarbij uiteindelijk alle eindjes van het verhaal keurig bij elkaar komen. Ook valt op dat vooral brigadier Manon Bradshaw als ook Miriam Hind, de moeder van Edith, als personages van vlees en bloed worden neergezet. Manon op zoek naar een partner en Miriam die haar dochter kwijt is, geven een indrukwekkende emotionele laag aan deze buitengewoon geslaagde misdaadroman.

 

Susie SteinerNa 72 uur. Vertaald uit het Engels (Missing, Presumed) door Daniëlle Stensen. ISBN 978-94-311-0004, 336 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.