Ik kan je bijna aanraken

Allergie voor mensen: vrijen wordt je dood

Strelen met handschoenen aan.

Als Jubilee Jenkins wordt geboren ziet ze eruit als een gewone baby. Maar dat is schijn. Er is geen kind zo ongewoon als Jubilee. Het meisje blijkt te lijden aan een uiterst zeldzame ziekte die haar allergisch maakt voor de huidcellen van andere mensen. Komt ze met een vreemde huid in contact dan krijgt ze blaren, rode plekken, jeuk en ondraaglijke pijn. Ze kan zelfs in shock raken en overlijden. Van top tot teen gekleed leeft ze haar kinderleven. Als ze als tiener eens wordt gekust door een jongen die dat voor een weddenschap doet, kost het haar bijna haar leven. Maar verder is ze normaal, ze snakt naar liefde. Uit frustratie verstopt ze zich thuis. Negen jaar lang. Tot haar moeder – hertrouwd en elders wonend – overlijdt. Haar toelage stopt. Ze moet de wereld in om geld te verdienen. Doodsbenauwd zet ze de stap.

Bij toeval komt ze een oude klasgenoot tegen die haar een baantje in de bibliotheek bezorgt. Als Jubilee op een dag naar huis fietst redt ze een jongetje uit het water. Het blijkt Aja, één van haar vaste boeken-klantjes. Hij is geadopteerd door Eric nadat zijn ouders stierven. Jubilee past mond-op-mondbeademing toe, ondanks dat ze weet dat dit haar eigen dood kan worden. Er ontstaat nadien een sterke band tussen haar, Eric en Aja. Jubilee kan goed praten met het kind dat altijd in de weer is met de geheime wereld vol telekinetische krachten die Aja fascineren. Eric is Jubilee niet alleen ontzettend dankbaar voor de redding van Aja, maar raakt ook zeer op haar gesteld. Maar waarom trekt het meisje zich altijd zo terug, vraagt hij zich af? En waarom draagt ze altijd handschoenen? Naast die vragen heeft hij zorgen om Ellie, zijn dochter die bij zijn ex-vrouw woont.

Auteur

Colleen Oakley was redacteur bij Marie Claire en hoofdredacteur van Women’s Health. Ze schreef artikelen en essays in onder meer The New York Times. Haar debuutroman Before I go was een groot succes. Dit boek is meteen na verschijnen aan uitgevers in negen landen verkocht.

Deze liefdesroman leidt niet rechtlijnig van kennismaking naar de bruiloft. Eind goed al goed, dat wel. Maar daar gaat veel aan vooraf. En dat maakt dat dit boek garant staat voor uren lang leesplezier. De auteur heeft echter meer beoogd. Want Jubilees allergie voor menselijke huidcellen is weliswaar geen bestaande aandoening, maar veel andere ernstige allergieën zijn dat wel. Een heleboel mensen leven bijvoorbeeld met ernstige voedselallergieën die hen veroordelen tot een continue oplettendheid en angst dat zij ongemerkt iets binnen krijgen dat hen ernstig ziek kan maken of – bijvoorbeeld bij een bijensteek – tot hun dood kan leiden. De in dit boek beschreven immuuntherapie en de Chinese geneeskunst waarmee Jubilee te maken krijgt zijn op breed wetenschappelijk onderzoek gebaseerd.

Liefde is één belangrijk aspect van dit boek, begrip voor mensen die ‘onzichtbaar afwijken’ een tweede. Knap gecombineerd en nergens drammerig gebracht.

Een liefdesroman met een extra gouden randje.

Colleen OakleyIk kan je bijna aanraken. Vertaald uit het Engels (Close Enough to Touch) door Louise Willenborg. ISBN 978-94-027-0153-1, 382 pagina’s, €17,99. Amsterdam: HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Romantiek, Ziekte. Bookmark de permalink.