Uitgebroed

Regeren over graf heen

Niemand is echt verbaasd als de verbitterde Lilith Van Winckel zich voor de trein werpt. Maar des te beklemmender wordt de periode na haar daad. Hoe goed kenden haar familie en vrienden de assistent lijkschouwer eigenlijk?

Ze is teleurgesteld, in alles en iedereen. Haar man Jim die haar vernedert, haar kinderen die met ruzie de deur zijn uitgegaan, haar vriendinnen die het laten afweten. Als haar zoon Alex dood wordt aangetroffen is het genoeg voor haar. Verteerd door pijn en verdriet besluit ze voor de trein te springen.

Zowel aan haar man, als aan haar moeder en haar dochter schrijft ze hartverscheurende afscheidsbrieven. Huil niet om mij, mijn lieve Zoë, maar bedenk dat het zo veel beter gaat zijn. Echt, geloof me, ik ga rust vinden. Eindelijk zonder zorgen. Wat een heerlijke gedachte. Treur niet om mij, Zoë, ik wil dat je gelukkig bent en dat je veel lacht… Ik zie je ooit aan de andere kant van de regenboog.

Een onbezonnen actie is haar zelfmoord allerminst, want Lilith bedenkt al maanden voor haar dramatische einde een ingenieus plan. Ze is immers uit op wraak. Ik wist al heel lang van mezelf dat ik in staat ben om te doden. Ik wist dat gewoon, ik voelde dat, telkens als ik vroeger naar de doden keek en elke keer dat ik met mijn naald en draad door een stuk huid reeg. Dus ik dacht dat ik wel tegen een stootje kon.

Auteur

Patricia Craenbroek (1966) is een Vlaamse voormalig forensisch pathologe. Van kleins af aan schreef ze al verhalen, maar toch koos ze voor een toekomst in de medische wereld. Naast haar drukke werkzaamheden als klinisch arts heeft ze haar thrillerdebuut geschreven, een langgekoesterde droom. Haar feitelijke kennis van lijkschouwing kwam haar daarbij goed van pas.

Zoals Lilith haar eigen kant van het verhaal heeft, hebben haar familie en vrienden dat ook. Haar man Jim, voor de buitenwereld verscheurd door verdriet door het overlijden van zijn vrouw, krijgt ook nog eens de schuld in de schoenen geschoven voor de moord op de hem onbekende ex-gedetineerde Pierre Stevens. Ook het leven van Liliths vriendinnen Nina en Charlotte, die haar zo in de steek hebben gelaten, krijgt een verrassende wending.

De gebeurtenissen drijven ook rechercheur Karin Zachée regelmatig tot waanzin. En wie is Jenna, de oudere vrouw die de zoon van Lilith gevangen hield en levenloos naast zijn ontzielde lichaam werd aangetroffen? Niemand lijkt er in te slagen enig verband tussen de zaken te zien. En dat was nu ook precies Liliths bedoeling. Haar wraak moest en zou zoet zijn… Zo heeft ze het immers uitgebroed.

Het boek heeft alle ingrediënten voor een bloedstollende thriller. Het vergt echter wel de nodige inspanning van de lezer, want er komen nogal wat mensen aan bod voordat de ogenschijnlijk aparte verhalen bij elkaar komen. Maar gelukkig worden de hoofdstukken afgewisseld met het relaas van Lilith zelf en dat weet de aandacht er meteen weer bij te houden. Heb ik spijt van wat ik heb gedaan? Nee, niet echt. Ik zou alles meteen opnieuw doen als het moest.

Het plot is verrassend. En dat maakt het boek spannend tot en met de laatste bladzijde. Het wachten is dan ook op een tweede thriller van deze debutante. Ze kan het!

Pat Craenbroek – Uitgebroed. ISBN 978-94-92883-23-0, 322 pagina’s, 22,00. Bodegraven: Paris Books 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.