De oorkonde

Zakenvrouw op de vlucht voor haar verleden 

Blanche Defuis verruilt haar wervelende leventje in Amsterdam voor Zeelenburgh, een gehucht in Zeeuws-Vlaanderen. Maar echt rust vindt ze daar niet. Iemand uit een ver verleden is haar daar op het spoor gekomen en wil koste wat het kost met haar afrekenen.

Niemand begrijpt de succesvolle Blanche. Haar lifestylewinkel Vista al Mar in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat loopt als een trein en ze geniet als geen ander van ‘haar’ Mokum. Toch verlaat ze tot grote verbazing van haar moeder en haar twee hartsvriendinnen Iris en Pip de hoofdstad om in Vlissingen een tweede filiaal te openen. Maar de flamboyante zakenvrouw houdt iedereen voor de gek. Ze is op de vlucht.

Zelfs haar kersverse echtgenoot Tom kent de ware reden van hun verhuizing niet. Maar de robuuste bouwvakker stelt niet zo veel eisen.; hij leeft zijn eigen leventje. Als Blanche hem confronteert met zijn seksuele activiteiten op internet met ene Moontje, vertrekt hij. Maar dan ontvangt Blanche zelf appjes, waaruit blijkt dat iemand het nog steeds op haar heeft gemunt. Ik heb je gevonden!

Auteur

Hélène Wagener (1969) is werkzaam in de wijkverpleging en in de journalistiek. Eerder schreef de Brabantse onder het pseudoniem Hélène Rietman kinderboeken en over haar geboorteplaats Tilburg. De passant (2007) was haar eerste thriller.

Om haar liefdesverdriet enigszins te verzachten reizen Iris en Pip onmiddellijk af naar de kust. Maar nog steeds draait Blanche iedereen een rad voor ogen. Totdat ook haar dinnekes, zoals ze haar jeugdvriendinnen liefkozend noemt, doelwit dreigen te worden van de psychopaat die haar op de hielen zit. Langzaam maar zeker begint ze ook te twijfelen aan de recente dood van haar moeder met wie ze zo’n hechte band had. Was dat ongeluk wel een ongeluk?

De spanning stijgt. Want het is aftellen vanaf het eerste hoofdstuk ‘Tien dagen geleden’. Pas in het laatste, ‘Vandaag’ geheten, wordt het duidelijk waarom alle pijlen op Blanche zijn gericht.

Blanche is in de veronderstelling dat alleen haar naasten weten waar zij tegenwoordig vertoeft. Maar ik ben volledig op de hoogte, ik volg haar als een onzichtbare schaduw. Het secreet laat ik langzaam beseffen dat ik weer deel uit ga maken van haar miezerige leventje… Mijn tijd dringt, daarom wil ik mijn plan in een tijdbestek van tien dagen uitvoeren.

Dan staat haar oude schoolvriend Rolf opeens voor deur, haar eerste grote liefde. Hij heeft Tom in Amsterdam ontmoet en zo het nieuwe adres van Blanche weten te achterhalen. Ze halen pijnlijke herinneringen uit het verleden op. En vallen weer als een blok voor elkaar. Door zijn versierpogingen voel ik mij ongemakkelijk. Omdat ik weet dat ik ga bezwijken. Ik geniet van zijn toenaderingen, mijn hele lijf tintelt. Ik doe dus iets wat verboden is en juist dat voelt lekker. Voor mijn gevoel ga ik nu dus ook vreemd! Zijn volle lippen wil ik kussen, aflikken en proeven net als de eerste keer.

Maar uiteraard is niets wat het lijkt: de ontknoping is meer dan verrassend! Het is misschien een beetje jammer dat het toegevoegde hoofdstuk ‘Dagboek’ pas echt duidelijk maakt wat er zich negentien jaar geleden heeft voorgedaan en de titel verklaart. Maar dat neemt niet weg dat het een vlotlezend, ietwat simpel geschreven, maar super spannend verhaal is.

Hélène Wagener – De oorkonde. ISBN 978-94-6242-087-8, 178 pagina’s, € 17,95. Westerlo (B): Uitgeverij Kramat 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.