Zomernacht

Het drama van de tweelingen

Lerares gaat in haar eerste week van de zomervakantie op zomerkamp. Met een groep vrienden die reeds als kind deelnamen hebben ze nu de leiding. Het is een geweldig kamp totdat een jongetje verdwijnt, net als vroeger….

Laurien van Poelgeest, lerares Nederlands, zit midden in de rapportenvergaderingen. Ze verlangt naar het zomerkamp. Met haar tweelingzus Tessa en haar collega Pieter gaat ze naar het kamp in de duinen bij Egmond aan Zee. Ze hoopt dat ze een relatie krijgt met Pieter. Met enkele jeugdvrienden vormen ze de leiding van het kamp. Iedereen is enthousiast, zowel kinderen als leiding. Dan verdwijnt een jongetje. Ondanks een grote politieactie wordt hij niet gevonden. Iets soortgelijks gebeurde ook toen de huidige leiding als kind zo’n kamp meemaakte. Toen werd het jongetje wel gevonden: verdronken in zee. Zijn er verbanden?

Auteur

Linda van Rijn (1974) studeerde literatuurwetenschappen. Ze ging werken in de reisbranche, naast haar werk schreef ze verhalen en romans. Echt succes kreeg ze toen ze literaire thrillers ging schrijven. Van haar boeken zijn inmiddels meer dan 600.000 exemplaren verkocht en allemaal hebben ze in de Bestseller 60 gestaan. Enkele titels: Casa Ibiza, Winterwereld, Zomerhuis, Winterzon, Vive la France en Zeezicht.

Lerares

Pas na ruim 100 bladzijden gebeurt er iets spannends. We maken Laurien eerst mee op haar school waar ze lerares Nederlands is. Het was haar eerste jaar. Het lesgeven ging prima, maar de omgang met collega’s verliep minder goed. Tijdens de vergaderingen die handelden over de overgang van de leerlingen ergerde ze zich enorm aan sommige van hen. Ze is vrijgezel, maar ze verheugt zich op het zomerkamp waarvoor ze de aantrekkelijke jonge conciërge heeft uitgenodigd. De sfeer in zo’n laatste schoolweek wordt heel treffend weergegeven.

Het kamp

Heel gedetailleerd beschrijft Linda van Rijn de eerste dagen van het zomerkamp. We horen alles over de gang van zaken, de leiding, de kinderen, de ouders, het eten, het drinken, de spelletjes. Een heel vrolijk, maar wel erg babbelig gedeelte. Zeker voor een thriller. Een beetje spannend wordt het als gesproken wordt over de verdwijning van Jesse tijdens een kamp dat zij in hun kindertijd hebben meegemaakt. Hij was verdronken, maar blauwe plekken wezen op een worsteling. De mogelijke dader werd nooit gevonden.

Tweelingen

Alles lijkt om tweelingen te gaan. In de leiding vormen Laurien van Poelgeest en haar zus Tessa een tweeling. Ze zijn erg op elkaar gesteld. Ze vertellen over het misbruik dat ze op school gemaakt hebben van het tweeling-zijn, heel vermakelijk. Jesse, de jongen die destijds verdween, was op dit kamp in gezelschap van zijn tweelingbroer Luuk. Ook bij dit kamp is een tweeling Elias en Thom. Elias is degene die verdwijnt. Het verhaal dat dan volgt en het mysterie van de tweelingen is zeer boeiend. Het is een knap geconstrueerde plot.

Een aangenaam boek, zeer geschikt als ontspanningslectuur.

Linda van RijnZomernacht. ISBN 978-94-6068-402-9, 217 pagina’s, € 15. Baarn: Uitgeverij Marmer 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.