Vonk

Verteerde liefde

Gerenommeerd danspaar raakt bij een brand zwaargewond. Ze beschuldigen elkaar van moord met voor bedachten rade.

Nikolaj Ivanov en Mischa de Kooning zijn topdansers in de balletwereld. Na enkele jaren in Londen werkzaam te zijn geweest keren ze samen met hun achtjarig zoontje Gregory terug naar Nederland. Terwijl Gregory uit logeren is, breekt ’s nachts brand uit in hun woning. Beiden brengen het er ternauwernood levend vanaf.

Mischa en Nikolaj liggen in verband met infectiegevaar gescheiden in een geïsoleerde ruimte. Hun huid is op vele plaatsen afschuwelijk verbrand. Doktoren en verpleegsters verschijnen in speciale kleding via een luchtsluis aan hun bed. Nikolaj is bij kennis, maar Mischa ligt in coma waaruit ze langzaam ontwaakt. Door de hete rook zijn ook haar longen aangetast.

Behalve het medisch personeel is rechercheur Hans Waanders er snel bij om Nikolaj vragen te stellen over de toedracht van de brand. ‘U weet hoe de brand is begonnen?’ ‘Dat weet ik inderdaad. Mijn vrouw… Mischa. Zij heeft de brand aangestoken. Ze probeerde me te vermoorden.’ Nikolaj komt met allerlei redenen om aan te geven dat Mischa voldoende motieven had om tot haar daad te komen.

Zodra Mischa aanspreekbaar is wordt ook zij door Waanders bezocht. Wanneer de politiefunctionaris vertelt dat haar man haar van poging tot moord beschuldigt, is ze meer dan verontwaardigd. Het is juist omgekeerd. Het is Nicolaj die de brand veroorzaakte om haar van het leven te beroven.

Terwijl het steekspel tussen de ex-geliefden steeds heftiger wordt is hun lijden zowel lichamelijk als geestelijk enorm. Dat ze fysiek er ellendig aan toe zijn laat zich raden. Vooral als het verband over de verbrande huid moet worden verwisseld is de pijn verschrikkelijk. Maar geestelijk zijn beide topdansers er ook slecht aan toe. Ze beseffen gauw dat hun balletcarrière definitief ten einde is.

In hun deplorabele situatie overzien ze hun leven en worden meer dan daarvoor gekweld door schuldgevoelens over een vreselijke gebeurtenis waarbij het tweelingzusje van Gregory het leven liet. De kinderen waren toen zes jaar. Hoewel justitie het beschouwde als een tragisch ongeluk menen zowel Nikolaj als Mischa dat hun verwijtbaar gedrag had kunnen worden aangerekend.

Auteur

Anita Terpstra (1974) is journalist en auteur van thrillers. Ze debuteerde met Nachtvlucht dat genomineerd werd voor de Schaduwprijs (beste Nederlandstalige thrillerdebuut).

In deze nieuwste misdaadroman worden we meegenomen naar de top van de balletwereld. Daar staan de levens van Nikolai en Mischa door rivaliteit onder ballerina’s, belangenstrijd tussen choreografen en de invloed van sponsors onder geweldige druk.

De thriller is opgebouwd vanuit flashbacks waardoor langzamerhand het mysterie rond de vuurzee, die beider levens verwoestte, wordt ontrafeld.

Dit meeslepende verhaal van liefde en haat geeft kijk op de balletwereld als topsport. Daarbij laat de schrijfster de lezer soms aardig op spitzen balanceren alvorens de waarheid alle leugens inhaalt.

Anita Terpstra – Vonk. ISBN 978-94-031-1880-2, 288 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo, 2018

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.