Blinde drift

Ernst en humor subliem gemixt

Puber houdt zichzelf en zusjes in leven door inbraak. Daarbij komt hij de moordenaar van zijn moeder op het spoor.

Jack en zijn zusjes Joy en Merrie lopen wanhopig langs de snelweg. Uren hebben ze in een kapotte auto gewacht op hun moeder. Die is hulp gaan halen bij een ver verwijderde praatpaal. Uiteindelijk zijn de drie kinderen van 11, 6 en 2 uitgestapt en lopen ze in de richting waar ze hun moeder hebben zien verdwijnen. Dat wil zeggen Jack draagt de kleine Merrie, die zelf geen stap wil verzetten en Joy sleept met de luiertas.

Het blijkt dat hun moeder is vermoord. De vader van de kinderen was al enige tijd daarvoor het gezin ontvlucht, maar nu duikt hij weer op en ontfermt zich over zijn kroost. Na twee jaar neemt hij echter opnieuw de benen en is de dertienjarige Jack gedwongen zichzelf en zijn zusjes te onderhouden. In samenwerking met een heler ontpopt hij zich tot een meester-inbreker.

Intussen zoekt de politie wanhopig naar een inbreker die misschien al honderd keer heeft toegeslagen. Het lukt maar niet om de man te vatten. Brigadier Reynolds en zijn team krijgen uiteindelijk hulp. Londen stuurt inspecteur Marvel van moordzaken. Misschien dat zijn ervaring zal helpen de zaak vlot te trekken en de dader in te rekenen.

Auteur

Belinda Bauer (1962) is een Brits schrijfster van misdaadromans. Ze debuteerde met Rusteloos land waarna Opgesloten, Verdiende loon en Wat dood is volgden. Met dit laatste boek won zij de Theakston’s Old Peculiar Crime Novel of the Year Award. Na haar thriller De schitterende doden lijkt de schrijfster met deze roman zichzelf te overtreffen.

 De kracht van het verhaal zit in de plot, de fraai op elkaar afgestemde verhaallijnen die goed samenkomen, de vakkundig gedoseerde vondsten en verrassingen, maar vooral in de buitengewoon hilarische dialogen tussen de politiemannen Marvel en Reynolds. Beide functionarissen liggen elkaar duidelijk niet en dat wordt regelmatig op dolkomische wijze uitgebuit. Ook hoofdpersoon Jack met zijn dertien jaar doet daarbij regelmatig een duit in het zakje en levert droge puberhumor wanneer hij het beleid van de politie becommentarieert. Kostelijk!

Knap is dat het de auteur lukt na een hilarische passage de lezer direct weer bij de les te halen, want men leest uiteindelijk een thriller vol misdaad en moord. Daar valt natuurlijk niet mee te spotten.

Dat geldt ook voor deze meesterlijke en uitzonderlijke misdaadroman die uw recensent met heel veel plezier heeft gelezen.

Belinda Bauer – Blinde drift. Vertaald uit het Engels (Snap) door Valérie Janssen. ISBN 978-94-005-0764-7, 320 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.