Becks laatste zomer

Hunkering naar muziek en liefde

Muziekleraar met geniale leerling en ongelukkige relaties.

Robert Beck is 37 jaar. Hij geeft Duits en Muziek aan het Georg Büchner Gymnasium in München. Onder de bovenbouwleerlingen valt behalve de bloedmooie Anna Lind, de schuchtere Rauli Kantas nogal op. Hij komt uit Litouwen en wordt gepest. Ondanks dat hij bijna 18 jaar is zag Beck hem onlangs huilend op het  schoolplein staan.

Tijdens de muziekles blijkt Rauli niet alleen een geniaal gitarist, maar ook schrijft hij de mooiste songs. Na de les leent Beck hem zijn witte Fender Stratocaster. Hij staat versteld hoe Rauli het instrument laat gieren en brullen. Beck ziet in het wonderkind een verademing in zijn docentenbestaan. Voor deze jongen wil hij zich volledig inzetten en hem aan een glanzende carrière helpen.

Rauli is nog eens wat anders dan al die andere puberende slungels. De clowns, strebers, macho’s, moederskindjes, rebellen, huilebalken, betweters, goths, milieufreaks, vegetariërs, sportfanaten en natuurlijk Anna Lind die hoog boven alle anderen troont.

Met heimwee denkt Robert soms terug aan zijn oude band. Jammer dat die tijd voorbij is. Hij houdt nog innig contact met zijn vroegere drummer, de Duitse Afrikaan Charlie Aguobe, een 27 jarige hypochonder die praat als een jongen van 16 . Charlie is een werkloze aso die voortdurend zeurt over kanker, aids en tumoren. Zijn moeder woont in Istanbul en is ernstig ziek, zegt Charlie tenminste.

Robert Beck kent alleen kortdurende relaties. Maximaal drie maanden lang. Hij is nu verliefd op Lara Zachanowski. Ze is 27 jaar en wil carrière maken in Rome. Maar Robert wil haar niet kwijt. Bovendien zijn ze nog lang geen drie maanden samen. Toch dreigt Lara uit München te vertrekken.

Becks meeste aandacht gaat uit naar Rauli. Hij zorgt voor een succesvol optreden en er wordt een demo gemaakt. Hij gaat op bezoek bij Rauli’s vader en regelt een contract als manager van zijn zoon op basis van 12 ½ procent van de inkomsten.

Auteur

Dit is de debuutroman van Benedict Wells (pseudoniem van Benedict von Schirach 1984). Deze Duits-Zwitserse schrijver werd in Nederland bekend door zijn roman Het einde van de eenzaamheid dat Boek van de Maand werd bij De Wereld draait door en zijn internationale doorbraak als auteur bewerkstelligde. Hij won er verschillende prijzen mee en het boek werd in 2015 verfilmd.

Wanneer het gymnasium sluit en de zomervakantie begint lopen de zaken echter geheel anders dan Robert voor ogen had. De zucht naar geld en roem, onverwerkte ouderbinding, smekende liefde, ziekte, pech en een vuurwapen maken de toekomst griezelig onzeker.

Dat krijg je als een leraar met liefdesverdriet, een bipolaire verslaafde Duitse Afrikaan en een Litouws wonderkind in een gele VW over de snelweg richting Istanbul razen.

Deze debuutroman is niet te versmaden. Het is een heerlijk boek over liefde en muziek, grappig, wijs en ontroerend.

Benedict Wells – Becks laatste zomer. Vertaald uit het Duits (Becks letzter Sommer) door Gerda Baardman. ISBN 978-94-023-1115-0, 379 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Meulenhoff 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Muziek, Onderwijs. Bookmark de permalink.