De wonderbaarlijke vindingrijkheid van Walter Lavender

Zoekt en gij zult vinden!

Magische speurtocht door New York.

De 12-jarige Walter praat niet, maar hij heeft wel een bijzonder talent: hij neemt dingen waar die voor anderen onzichtbaar zijn. Zo weet hij verloren bezittingen terug te vinden.

Zijn vader kan hij echter niet vinden. Drie dagen vóór zijn geboorte is het vliegtuig, waar Walter senior als copiloot op vloog, verdwenen. Zijn moeder Lucy opent een winkel met lekkere zoetwaren, De Lavenders, waar ze haar zelf gebakken heerlijkheden aan de man probeert te brengen. Veel klandizie heeft ze niet, totdat er midden in de winter een vrouw voor de deur staat. Lucy vraagt haar binnen en ze brengen, al warme chocolademelk drinkend, de nacht en de dag in de keuken door. ’s Avonds geeft de vrouw haar een leren boekje waarin ze de hele tijd heeft zitten tekenen. Het krijgt een plekje op een plank in de zaak.

Vanaf dat moment verandert de winkel in een zeer goedlopende onderneming. Lucy maakt de verrukkelijkste baksels. Er waren zwart-witte pinguïnkoekjes met rum erin, die rondwaggelden en over elkaar heen struikelden, en competitieve kastanjetaarten die over de glasplaat galoppeerden en de pecan-kaneelrolletjes verpletterden die daar rustig rondkuierden….en enorme torens sprankelende engelencake waar je net wat lichter van werd en petit-fours met een monogram erop die je herinnerden aan de plek waar je vandaan kwam…

Naast school helpt Walter mee in de winkel, maar bovenal helpt hij mensen met het zoeken naar verloren eigendommen. Zowel Lucy als haar zoon zijn heel goed in wat ze doen.

Auteur

Sophie Chen Keller (1988) is geboren in China, maar getogen in de Verenigde Staten. Ze studeerde Economie aan Harvard en werkte onder andere in de mode. De liefde voor fictie dankt ze aan haar moeder die de kleine Sophie in haar jeugd urenlang voorlas om haar te helpen met de Engelse taal. Vanaf haar vijftiende, toen ze een tweede prijs won voor een kort verhaal, wilde ze een boek schrijven over een wereld bevolkt door goede mensen en kinderen die dingen zuiver zien. Maar wel met een portie magie en een beetje gekkigheid.

Alles loopt dus op rolletjes totdat de huisbaas langskomt die wel een graantje wil meepikken van het succes van de winkel. Na zijn bezoek, waarbij hij aankondigt dat de huur binnenkort flink wordt verhoogd, blijkt het boekje te zijn verdwenen. En daarmee ook de vele klanten.

Walter zou Walter niet zijn als hij niet op zoek gaat naar de zeven bladzijden die afzonderlijk door New York verspreid blijken te liggen. Op zijn speurtocht ontmoet hij uitzonderlijke mensen die hem ieder op hun eigen manier helpen. Zal het hem lukken het boekje te vinden en daardoor de winkel te redden?

Walter neemt je mee op zijn tocht door New York en tovert een glimlach op je gezicht. Hij komt onder meer terecht bij een station dat niet meer in gebruik is. Nieuwsgierig? Google tijdens het lezen ook even op City Hall Station New York. Je weet niet wat je ziet!

De auteur heeft haar jeugddroom inderdaad meer dan waar gemaakt. Ze heeft een debuutroman geschreven die bol staat van goede mensen en kinderen die zuiver in het leven staan.

Sophie Chen KellerDe wonderbaarlijke vindingrijkheid van Walter Lavender. Vertaald uit het Engels (The Luster of Lost Things)ISBN 978-94-027-0028-2, 305 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.