Mal

Kunstenares raakt greep op haar leven kwijt

Dwalen door vreemde oorden vol surrealistische wezens.

De Creoolse kunstenares Mal (Nirmala) lijdt aan ernstige stemmingswisselingen. Zozeer zelfs dat zij de greep op haar leven regelmatig verliest. Tijdens één van die sombere periodes kijkt zij terug op haar jeugd. Ze beleeft opnieuw de liefde van grootmoeder die haar verliet door de dood en de liefde van haar moeder, die grootmoeder achterna ging. Sinds die tijd is ze alleen. Ze mist de beide vrouwen. Gelukkig heeft ze zoveel talent voor tekenen en schilderen dat ze van de kunst haar beroep kan maken. Maar zelfs dan wordt ze regelmatig overvallen door ernstige depressiviteit.

In die situaties gaat zij ‘geestelijk dwalen’. Ze verbeeldt zich dat zij door naargeestige, wereldvreemde landschappen loopt met aan haar zijde een wolf die haar moet beschermen. Waar ze ook loopt en hoezeer ze ook naar de uitgang zoekt van waaruit zij de veilige wereld weer kan bereiken, iedereen werkt haar tegen. Ze krijgt met vreemde figuren te maken. De Alweer, de Witten, de Witte Wacht die haar de weg verspert, draakjes die haar de weg moeten wijzen, Poortwachters, Waswissers en Weerwillen, ze zijn haar allemaal slecht gezind. Gelukkig krijgt zij toch nog hulp van een Kruidenierster die haar via een Smid, die een ‘beukelaar’ voor haar smeedt, de weg naar de gewone wereld wijst. Maar in de gewone wereld stort Mal opnieuw in. Ze wordt wakker in een psychiatrische kliniek waar ze niet zonder reden terecht gekomen is. Ze moet met behulp van dokter Martha leren dat zij op zichzelf moet durven vertrouwen. Zelfdoding is geen oplossing, het is niet meer dan een vlucht.

Auteur

Harman Nielsen (1958) is een pseudoniem van Kees Glimmerveen. Hij studeerde filosofie en astronomie en is naast schrijver ook cembalist, organist en componist. Nielsen debuteerde in 1991 met de historische roman Judas, waarna nog drie romans volgden. In 2003 verscheen het eerste deel van de zevendelige fantasy romancyclus Het Verscholen Volk.

De novelle Mal wordt door de auteur op de flaptekst als een magische-realistische vertelling omschreven. Wie deze term hoort denkt meteen aan de schilderijen van de beroemde Carel Willink. Deze schilderde verzonnen steden waarin vaak een unheimische sfeer hing, de dreiging die inderdaad ook Mal in Nielsens novelle omgeeft.

Dit is echt een boek voor liefhebbers van poëtisch taalgebruik. De één zal het snel terzijde leggen, waar de ander geboeid doorleest. Houdt u van Willink? Lees dan ook Harman Nielsen, zijn evenknie in taal.

Een beeldend geschreven, mooie novelle.

Harman Nielsen – Mal. ISBN 978-90-6265-990-6, 151 pagina’s, €16,50. Haarlem: In de Knipscheer 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Taal. Bookmark de permalink.