Doodskleur

Geldbeluste moordenaarshanden

Verpauperd stadje zinkt weg in wraak, overdoses en moord. Wanneer FBI agenten het loodje leggen moet worden ingegrepen.

FBI-agent Amos Decker en journaliste Alex Jamison gaan een weekje vakantie vieren bij Amber Mitchell, de oudere zus van Alex. Amber woont pas kort met haar man Frank en dochtertje Zoe van vijf in het stadje Baronville. Frank Mitchell heeft er een goede baan gekregen bij een gigantisch verdeelcentrum van goederen.

Terwijl de twee zussen binnen aan de wijn zitten drinkt Decker op de waranda een biertje. Opeens ziet en hoort hij in de woning ernaast vreemde lichten en geluiden. Hij vermoedt onraad in het onbewoonde huis en neemt een kijkje. De oogst is niet mis. Decker treft een opgehangen man en in een andere kamer vindt hij iemand met een kogel door het hoofd. Daders zijn spoorloos.De politie wordt erbij gehaald en ook een forensisch arts. De incompetentie van de lijkendokter druipt ervan af. Decker en Jamison die al snel vergeten dat ze op vakantie zijn, beginnen zelf een onderzoek. De slachtoffers blijken undercover agenten en elders om het leven te zijn gebracht. Omdat drugs in het spel zijn wordt ook de Drug Enforcement Administration (DEA) op de zaak gezet. Namens de FBI moeten Decker en Jamison met agenten van de DEA samenwerken.

De doodlopende straat waar de familie Mitchell woont bestaat uit meest leegstaande woningen. In de drie bewoonde panden wonen een blinde, een lamme en een gepensioneerde Bijbeljuf. Geen van drieën heeft ooit iets verdachts in de straat gezien.

De federale agenten rollen van het ene complot in het andere. Het wordt menens als een stacaravan die ze onderzoeken in de fik wordt gestoken. Decker en Jamison worden bijna levend geroosterd. Als er meer doden vallen wijst alles in de richting van John Baron, de laatste telg van een dynastie waaraan het stadje zijn naam te danken heeft. De eerste John Baron was een succesvol zakenman die Baronville tot bloei bracht. Maar zijn nageslacht deed niets anders dan pot verteren. Kleinzoon John is ongetrouwd en heeft geen kinderen. Het familiekapitaal is op en hij leeft op de rand van armoede.

Veel mensen in Baronville denken dat dit maar schijn is, want het is toch algemeen bekend dat Johns grootvader ergens op het verwaarloosde landgoed een enorme schat begraven heeft. Terwijl nogal wat inwoners op de schat azen, wordt het stadje geteisterd door massa’s drugsdoden. Opmerkelijk is dat veel slachtoffers van een overdosis een buitensporig hoge levensverzekering hebben afgesloten. Wie wordt daar financieel wijzer van?

Auteur

David Baldacci (1960) is een beroemd Amerikaans schrijver van bijna 50 thrillers. In deze nieuwste misdaadroman, onderdeel van de Amos Decker-serie, maar uitstekend ‘los’te lezen, maakt hij zijn reputatie volkomen waar.

De bijzonder getalenteerde agent Amos Decker wordt deze keer ingezet om de wijdvertakte criminaliteit in het stadje Baronville aan te pakken. Als het geldbeluste en niets ontziende geboefte het uiteindelijk ook gemunt heeft op hem zelf en zijn dierbaren, gaat hij vol op het orgel. Waar Decker verschijnt loont geen enkele misdaad.

David BaldacciDoodskleur. Een Amos Decker thriller. Vertaald uit het Engels (The Fallen) door Jolanda te Lindert. ISBN 978-94-005-0982-5, 400 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller, Diversen. Bookmark de permalink.