Mijn moeder en haar zoon

Een moeder met veel fantasie

Alleenstaande betrekt met haar zoon een nieuwbouwhuis. De zoon groeit daar op. Zijn moeder voedt hem zorgvuldig op, maar fantaseert er op los.

Ineke Beeke en haar zoon gaan wonen in een voormalig landbouwgebied in de buurt van Rotterdam. Ze vertelt veel over haar jeugd in Rotterdam en over de oorspronkelijke bewoners van het gebied van de nieuwbouw. Ze volgen de werkzaamheden, van bouwput tot nieuwbouwwijk. Het leukst zijn de gesprekken van moeder met allerlei mensen: landmeters, verhuizers en vooral met haar buurvrouw Poppeliers.

Auteur

Markus van der Graaf is tekenaar en schrijver. Hij tekende onder andere in de VPRO-gids, het Psychologiemagazine en de krant Metro. Ook vervaardigde hij beeldverhalen. Na een aantal korte verhalen verscheen nu zijn debuutroman.

Gesprekken

Moeder Beeke heeft met iedereen gesprekken. Zij is doortastend en doet of ze overal verstand van heeft. Meestal zijn de mensen verbaasd en soms zelfs geïmponeerd. De gesprekken zijn absurd en vooral geestig. Het eerste gesprek voert ze met landmeters, die haar eerst willen wegsturen omdat er geen onbevoegden op het bouwterrein mogen komen. Ze gaat direct in de aanval door te zeggen dat ze het graf van Weena schenden. De vreemdste gesprekken heeft ze met de naïeve en goedgelovige buurvrouw mevrouw Poppeliers. Ze fantaseert er op los over de oorlog in Rotterdam en vooral over haar baan bij Studeo Citroen Ontspanning in het winkelcentrum. Heel brutaal toont ze zich als ze een pas afgebouwd nog leeg huis met haar zoon gaat bezichtigen. Als de bewoners komen en haar betrappen stelt ze zich voor als Ineke Beeke van het wijkcomité. Ze barst direct los met een stroom van adviezen.

Verhalen

Ineke is heel sterk in het verzinnen van verhalen. Ze pretendeert dat die het echt gebeurd zijn. Het mooiste verhaal gaat over de kerk die ooit gestaan moet hebben op de plek van de nieuwe huizen. Ze vertelt het aan Marius met de bedoeling hem te laten kennismaken met het verschijnsel kerk en geloof. Een klein fragment van dit kostelijke, droogkomische verhaal. Dit was een huis voor iemand die niet bestaat en daarom zijn er ook geen bank en geen televisie. Er zijn alleen maar harde banken voor de visite, die zit te wachten op iemand die niet komt. Elke dag kwamen ze op deze plaats met God praten, soms zong iemand een liedje voor hem. En op zondag kwamen ze allemaal.

Lora

Dit is een typische coming-of-age-roman. Het opgroeien van een jongen, van kind tot puber. Het gaat het vooral over de seksuele ontwikkeling van Marius. In hun vorige huis sliep hij met zijn moeder in één bed. Hij genoot van haar warme lijf en vaak sliep hij boven op haar. Later werd het zijn klasgenootje Lora die hem prikkelde. Een merkwaardig verhaal speelt zich af in het zwembad bij het schoolzwemmen. Lora verliest haar bikinibroekje en stapt ongegeneerd via het trapje het bad uit. Alle jongens raken in opwinding, Marius ook. Hij trekt zijn zwembroek uit en masturbeert. Als hij zijn zwembroek weer aantrekt blijkt het om het broekje van Lora te gaan. Niemand zegt hier iets van?! Als hij het broekje bij het huis van Lora aflevert wordt hij vriendelijk bedankt en krijgt hij een kopje thee. Een nog absurdere geschiedenis speelt zich als Lora bij een ernstig ongeluk verlamd is geworden. Ze ligt in bed, ze kan zich niet bewegen en spreken lukt ook niet. Als Marius met haar alleen is gaat hij met zijn hand onder het laken en betast haar tussen de benen. Hier vliegt de schrijver uit de bocht.

Studeo Citroen Ontspanning

In het winkelcentrum De Navel bevindt zich de Studeo Citroen Ontspanning. Mevrouw Beeke gaat daar werken. Ze was een succesvolle en geliefde verloskundige, maar ze stopt met dat beroep. We vernemen niet waarom. Het verhaal over het ontspanningscentrum is vreemd en vaag. De eigenaar Marcel Citroen is een fysiotherapeut. Hij heeft het idee dat mensen in een bad met een hoge concentratie van zout zich optimaal kunnen ontspannen: zweven in het bad. Wat zich daar nu precies afspeelt blijft onduidelijk. Er wordt nooit gesproken over klanten en behandelingen. De heer Citroen leest en Ineke ligt voortdurend in bad, ze raakt er aan verslaafd: het gevoel bevrijding, los te zijn van de wereld.

Het debuut van deze auteur is veelbelovend. Zijn taalgebruik is uitstekend en zijn ironische stijl met humor is heel onderhoudend. Het is een vermakelijk boek geworden. Soms blijft hij te vaag. Het is volstrekt onduidelijk wie de verwekker van Marius is. De tijdsprongen zijn wat groot zodat van een geleidelijke ontwikkeling in het karakter van Marius geen sprake kan zijn. Het blijft een leuk boek dat niet al te serieus moet worden genomen.

Markus van der Graaff – Mijn moeder en haar zoon. ISBN 978-90-284-278-9, 159 pagina’s, € 17,99. Amsterdam: Wereldbibliotheek 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.