Vergeven en vergeten

Nazi’s proberen hun slag te slaan

Oorlogsmisdadigers spelen een ragfijn spel om alsnog Joods goud te bemachtigen. Een huiveringwekkende strijd van moordenaars onder elkaar.

Bernard Gunther heeft als rechercheur tijdens het derde Rijk een lastig verleden. Hij begint in 1957 een nieuw leven onder de naam Christof Ganz en werkt inmiddels in het Schwabinger Krankenhaus in München. Het is zijn taak lijken op te halen in de ziekenzalen, ze te wassen, eventueel te fatsoeneren waarna de lichamen worden ondergebracht in het mortuarium. Soms is dat werk onaangenaam.

Zoals toen bij bouwwerkzaamheden een bom uit de oorlog ontplofte. De ongelukkige arbeider die ter plekke het leven liet, was vreselijk verminkt en nauwelijks identificeerbaar. Het grootste deel van zijn gezicht leek eerder een halve kilo vers fijngehakt hondenvoer.
Christof Ganz legt uiteindelijk maar een handdoek met de afbeelding van het gezicht van Mickey Mouse over het verminkte gelaat. Het was tenslotte een Amerikaanse bom die was afgegaan.

Toch vindt hij het leven zo prettig en overzichtelijk

Het kan echter niet missen of contacten uit zijn vroegere werkkring als rechercheur komen op zijn weg en wordt de Bernard Gunther van weleer af en toe gevraagd nog een klusje te doen. Zo weet hij advocaat Max Merten uit moordenaarshanden te houden en hem tevens een hoop geld te besparen. Uit dankbaarheid helpt deze Merten de lijkensjouwer uit het ziekenhuis aan een baan met meer perspectief. Hij vertelt aan Christof Ganz: ‘Munich RE is de grootste verzekeraar van Duisland. Een vriend van mij is hoofd van de afdeling claimexpertise. Toevallig is hij op zoek naar een nieuwe claimonderzoeker. Volgens mij zou jij dat heel goed kunnen.’

Een claimonderzoeker is iemand die moet achterhalen of de mensen liegen als ze een beroep doen op een verzekering. Ganz krijgt de baan en boekt vrij snel een prachtig succes. Hij bespaart de maatschappij 20.000 mark door levensverzekeringsfraude aan het licht te brengen. Christof Ganz krijgt daarop een opdracht die heel wat meer om het lijf heeft. In de Griekse wateren is een schip gezonken. Er wordt een kwart miljoen drachmen geclaimd. De nieuwbakken claimonderzoeker moet gaan bekijken of dit terecht is. Hij reist af naar Griekenland en bevindt zich binnen de kortste keren in een spectaculaire jacht op zowel kostbare oudheden als ook op goud dat in WOII van de Joden is geroofd. Niet alleen de Griekse politie, maar ook de Israëlische Mossad, de Bondsregering van Adenauer en natuurlijk een stoet van oorlogsmisdadigers bemoeien zich met de zoektocht naar de schatten en proberen tegelijkertijd de nodige rekeningen te vereffenen.

Auteur

Philip Kerr (1956 – 2018) was een Brits auteur. Hij werd wereldberoemd door zijn magistrale thrillers rond de figuur van Bernie Gunther. Deze de dertiende thriller in de reeks werd post mortem uitgegeven. Gelukkig wacht in 2019 nog een verrassing. Dan verschijnt een jaar na de dood van de schrijver de allerlaatste Bernie Gunther thriller: Metropolis. Alle thrillers uit deze reeks zijn goed ‘los’ te lezen. Ze smaken echter wel naar meer.

Ondertussen valt met de onderhavige roman veel te beleven. Het verhaal speelt zich af in het Griekenland van 1957 dat hulp zoekt bij Duitsland om toe te mogen treden tot de EEG. Zoals we van Philip Kerr gewend zijn is de thriller gebaseerd op bestaande personen en feiten. Toch ontwikkelt zich een adembenemend avontuur met een verrassende plot.

Niet te versmaden.

Philip KerrVergeven en vergeten. Vertaald uit het Engels (Greeks Bearing Gifts) door Jan Pott. ISBN 978-90-225-8286-2, 416 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Boekerij 2018.

Opmerking van de recensent.

Hoewel Philip Kerr zijn romans schreef na gedegen onderzoek bevindt zich een vreemde uitglijer op pagina 96, waar de hoofdpersoon moet denken aan de song ‘Strangers in the Night’. Dit is een anachronisme. Het boek speelt zich immers af in 1957 terwijl deze song van 1966 dateert.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.