De vrouw in de koelkast

Noorse onderwereld slaat toe

Privédetective moet een verdwenen boorplatformwerker opsporen en raakt bijna verstrikt in de netten van de onderwereld van Stavanger.

Varg Veum is een privéspeurder uit Bergen, Noorwegen. Hij is vooral erg vasthoudend en treft vaak meer lijken aan dan de politie lief is. In 1981 krijgt hij een opdracht uit Stavanger. Het is de tijd dat de oliebusiness booming is en het van oorsprong streng religieuze stadje overspoeld wordt door losgeslagen arbeiders, hoeren en criminelen.

Arne Samuelsen werkt op een olieboorplatform bij Stavanger en is volgens zijn moeder een keurige jongen die trouw thuis komt in Bergen of zijn moeder een brief schrijft als dat er niet van komt. Hij heeft al weken niets meer van zich laten horen. Moeder Samuelsen, die al een aan kanker overleden echtgenoot en een verongelukte dochter betreurt, heeft als eerste aanbetaling 2000 kronen over voor een zoektocht naar haar zoon. Om onduidelijke redenen wil ze absoluut niet de politie inschakelen. Varg Veum neemt de opdracht aan.
Arne heeft een kamer gehuurd bij de licht hysterische hospita mevrouw Eliassen. Ook zij is begaan met de verdwijning van Arne, mede omdat ze 1200 kronen huur dreigt mis te lopen. Mevrouw Eliassen wil overigens Arne de huur opzeggen. De laatste avond dat hij op z’n kamer was betrapte zij hem op luidruchtig damesbezoek. Mevrouw Eliassen zag namelijk dat de bekende prostitué Laura Losjes zijn kamer binnenging. En aan de herrie te horen was La Losjes niet de enige die op zijn kamer was.

Als Varg Veum verdere naspeuringen doet naar Arne lijkt deze van de aardbodem verdwenen. Tot zijn verbazing loopt de detective wel allerlei ongure lieden tegen het lijf die allemaal erg geïnteresseerd zijn in de verdwenen man. Vreemd genoeg blijken verschillende van hen deze belangstelling met de dood te moeten bekopen. Veum vindt als gebruikelijk het ene lijk na het andere.

Uiteraard bezoekt Veum ook de directie van het oliebedrijf, maar zij willen over hun personeel geen mededelingen doen. Het enige wat ze zeggen is dat Arne Samuelsen een onbeschreven blad is, zo blank als de billetjes van een pasgeboren baby. Alle sporen lijken dood te lopen.

Auteur

Gunnar Staalesen (1947) is werkzaam in Den Nationale Scene, het grote theater in Bergen. Hij schreef tientallen thrillers. In veel van zijn romans is speurder Varg Veum de hoofdpersoon. Ze zijn allemaal prima ‘los’ te lezen. Een aantal boeken is bewerkt voor een televisieserie.

Gezien de titel van deze lichtvoetige thriller wacht de lezer natuurlijk op het moment dat de detective de koelkast van Arne opent en daarin het lichaam van een vrouw aantreft. Hospita Eliassen gooit zich uiteraard in de nerven en moet opgevangen worden, maar onze doortastende speurneus zet onmiddellijk wat tandjes bij en rust niet voor de zaak is opgelost.

In de wetenschap dat Varg Veum literaire onschendbaarheid geniet en zowel politie als criminelen uiteindelijk het nakijken hebben, kan men met gerust gemoed kennis nemen van het belangrijkste mysterie van dit boek: wie is toch die vrouw in de koelkast?

Gunnar Staalesen – De vrouw in de koelkast. Serie Varg Veum privédetectieve. Vertaald uit het Noors (Kvinnen i kjoleskapet) door Annemarie Smit. ISBN 978-94-6068-386-2, 256 pagina’s, € 5,00. Baarn: Uitgeverij Marmer 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.