De tragische eindes van Boris Bastarache

Een gespleten persoonlijkheid

‘Verzetsdaad’ van een paar jongetjes uit 1943 heeft gevolgen voor hun hele leven.

Boris Bastarache pleegt met zijn vrienden enkele verzetsdaden, bij één daarvan loopt het helemaal uit de hand. Boris is een zeer intelligente jongen die met veel succes zijn studies kan afronden als econoom. Zijn boezemvriend Leo volgt hetzelfde studieproject en slaagt ook dankzij de verregaande hulp van Boris. De laatste werkt aanvankelijk bij een bank en is daar zeer succesrijk, maar later schakelt hij over naar de reclamewereld en groeit daar uit tot de beste reclameman van Frankrijk. Hij heeft geen geluk bij de vrouwen en hij heeft een vijand die het hem steeds lastiger maakt. Het verhaal gaat toe naar een zeer heftige climax en een zeer dramatisch slot.
Auteur

Koen Strobbe (1964) was een jonge baas in de reclamewereld, maar gooide het roer om en ging naar de Provence om wijn te verbouwen . In 2016 werd hij schrijver van thrillers. Zijn eerste boek Kruis en munt kreeg direct al een prijs als beste debuut. In 2017 schreef hij met Peter Aspe Blankenberge Blues en zelf schreef hij in dat jaar De wolf van Colombes.

Boris

Het is moeilijk iets over het verhaal van deze thriller of van de karakters te bespreken zonder veel van de inhoud weg te geven. Daarom slechts enkele summiere opmerkingen. Boris is een jongen uit een arm milieu. Hij is echter zeer intelligent en vindingrijk. Hij heeft ook zijn duistere kanten. Er is veel goeds op te merken over dit boek, maar de karakterbeschrijving van de hoofdpersoon is wat vaag. We krijgen geen vat op zijn karakter en gevoelens en komen er niet goed achter wat hem nu precies drijft. Waarom deze titel? Veel dingen gaan goed in zijn Boris’ leven. Het is juist zijn grote kracht dat hij na een tegenslag zo krachtig opveert en opnieuw begint.

Rijke vaders

Opvallend is het verschijnsel rijke vaders. Eerst krijgen we te maken met Albéric Montlaur, de rijke vader van zijn vriend Leo. Hij betaalt Boris voor de hulp aan Leo. Door zijn macht kan hij zijn zoon een hoge positie bezorgen bij de bank. Vervolgens maken we kennis met de heer Mérisier, de vader van Boris’ aanstaande vrouw Brigitte. Ook hier weer financiële steun, maar ook strenge controle: hij mag zijn vrouw niet ontrouw zijn en hij moet zorgen voor nageslacht. Als het eerste misgaat treedt schoonvader keihard op. De laatste rijke vader is Boris zelf. Hij schenkt zijn drie dochters auto’s en appartementen.

Leo

De homofiele Leo is al vanaf zijn jeugd een grote vriend van Boris. Hij behoorde ook bij het verzetsgroepje. Leo is in veel zaken afhankelijk van Boris. In hun studietijd doet Boris alles voor Leo. Hij maakt bijvoorbeeld zijn werkstukken en zelfs bij het eindexamen gelukt het hem om Leo te helpen. Op den duur wordt het te benauwend, zeker als Leo zijn vriend seksueel benadert. Bij de bank moet hij Leo, nu zijn leidinggevende, ook helpen. Als Boris weigert wordt het middel chantage aangewend waardoor een zeer gespannen situatie ontstaat.

HP

HP zijn de initialen van de naam van een geschorste politieman. We krijgen aanvankelijk alleen via interne politierapporten iets over hem te horen. Hij heeft zich vastgebeten in een moord die nooit goed is opgehelderd. Later komt hij zelf aan het woord en komen we te weten wat zijn motieven zijn. Deze opzet maakt mede dat deze thriller zo spannend is.

De auteur heeft een af en toe keiharde thriller geschreven die spannend blijft tot het einde. Er wordt veel in gemoord en we krijgen veel details daarover te lezen. Niet geschikt voor tere zielen dus.

Adembenemend.

Koen Strobbe – De tragische eindes van Boris Bastarache. ISBN 978-90-223-3502-4, 320 pagina’s, € 21,99. Antwerpen: Uitgeverij Angèle / Standaard Uitgeverij 2018.

Dit bericht is geplaatst in Detective / Thriller, Geen categorie. Bookmark de permalink.