Stille oorlog

Zinderende spanning en huislijke beproevingen

Zweedse spion, werkzaam in Brussel, weet wat het is om met een leugen te leven. Als ze een duister geheim in haar eigen familie ontdekt stort haar wereld in.

De Zweedse Bente Jensen woont met haar man en twee zoons in Brussel. Ze is spion en gebruikt een baan bij een computerbedrijf als dekmantel. Via een man met de geheimzinnige codenaam B54 krijgt ze een USB-stick met belastende informatie over de aanwezigheid van Engeland in Syrië in handen. Deze informatie zou de Britse veiligheidsdienst behoorlijk in diskrediet kunnen brengen. M16 zet derhalve alle mogelijke middelen in om die USB-stick weer in handen te krijgen. Dit is de aanzet naar een reeks gebeurtenissen waarin een zekere Jonathan Green een cruciale rol speelt. Kan Jonathan zijn ‘rol’ aan?
Auteur

Jacob ‘Andreas’ Norman (1972) is auteur, dichter en scenarioschrijver. Hij is de zoon van een psychoanalist en een sociaal antropoloog en hij heeft jarenlang gewerkt voor het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij maakte bovendien deel uit van een antiterreureenheid, waarbij hij nauw samenwerkte met buitenlandse intelligence agencies voor het traceren van terroristische groeperingen. Deze geheime wereld, die hem zowel fascineert als beangstigt, dient als inspiratie voor zijn boeken.

Dit is een prima thriller annex spionageroman waarin alles draait om de strijd tussen verschillende geheime diensten, macht, verraad, leugens en de liefde. Het verhaal wordt in de tegenwoordige tijd verteld, waarbij Bente en Jonathan om beurten de hoofdrol vervullen.

De auteur beschikt over een uitstekend vertellend vermogen en een prima schrijfstijl. Bovendien weet hij de spanning op enig moment goed op te bouwen en uiteindelijk vast te houden tot het einde. De constructie van het verhaal is goed en de dialogen natuurlijk. Het enige verbeterpunt is wat mij betreft dat het verhaal een wat lange ‘aanloop’ nodig heeft alvorens op stoom te komen. Norman heeft de potentie zich mettertijd te kunnen meten met menig grote Scandinavische auteur.

Andreas Norman – Stille oorlog. Vertaald uit het Zweeds (Da otrogna). ISBN 978-90-4521-237-1, 288 pagina’s, € 19,99. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2018. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.