De moord op Harriet Krohn

Kruipen in de huid van de dader

Moordenaar denkt het voor elkaar te hebben, maar…

Een enorme gokschuld brengt de 40-jarige Charlo Torp tot een wanhoopsdaad. Hij berooft een oudere dame, maar zij komt geheel onbedoeld om bij zijn onbezonnen actie. Toch denkt de werkloze autoverkoper er ongestraft mee weg te kunnen komen en een nieuwe start te maken.

Torp houdt zichzelf voor dat de moord op de welgestelde dame niet zijn schuld is. Als ze immers niet zo had gegild, had hij haar nooit de genadeklap gegeven. In gedachten praat hij met het slachtoffer: ‘Ik was in shock. Je moet weten dat dit me voor het leven getekend heeft, ik kan dit nooit meer vergeten. Maar ik heb een dochter en ik moet er zijn voor haar, de rest van mijn leven.
Sinds het overlijden van zijn vrouw Inga Lill heeft hij namelijk geen contact met zijn oogappeltje Julie. Haar spaargeld voor een paard ging immers ook op aan zijn gokverslaving. Met de opbrengst van de roofmoord betaalt hij zijn schulden af en koopt hij een hengst voor haar. De tiener gaat overstag en er ontstaat een nieuwe band tussen vader en dochter.

Maar Julie is niet gek en dat voelt Torp ook. Hij moet weer liegen en raakt gekweld door angsten en emoties. Hij neemt zijn leven onder de loep en langzaam maar zeker gaan zijn schuldgevoelens zich ook lichamelijk uiten.

Het euforische gevoel dat hij zijn leven eindelijk weer op de rit heeft houdt hem echter letterlijk op de been. Niemand kan hem iets maken… Maar dan staat plotseling de doortastende inspecteur Konrad Sejer op de stoep. En Sejer zou Sejer niet zijn als hij ook deze zaak niet schrander oplost.

Auteur

Karin Fossum (1954) is een Noorse schrijfster die wereldwijd naam heeft gemaakt met haar misdaadserie met inspecteur Konrad Sejer in de hoofdrol. Ze sleepte diverse literaire prijzen in de wacht, waaronder de Rivertonprijs voor beste Noorse thriller. Ze wordt wel de ‘misdaadkoningin van Noorwegen’ genoemd.

In deze prima ‘los’ te lezen misdaadroman gaat het niet zo zeer om het oplossen van de moord. Daarvan is de lezer immers meteen getuige. De schrijfster besteedt in dit boek, dat overigens al eens eerder is uitgebracht, vooral aandacht aan oorzaak en gevolg. Hoe komt iemand tot zijn daad en welke invloed heeft dit op zijn leven? Je zou dus kunnen zeggen dat het geen whodunit, maar een whydunit is.

De liefde van de vader voor zijn dochter daarentegen is aandoenlijk. ‘Julie. Meisje van me’, zo schrijft hij haar. ‘Ik kan je alles uitleggen. Als je me de kans maar geeft. Ik ben geen slecht mens! In godsnaam, Julie, je móet me geloven!’

De auteur heeft dit keer gekozen voor een op zich interessante benadering van een moord, maar die dekt de lading van een psychologische thriller niet echt. Het beschrijven van de gevoelens van de hoofdpersoon, met wie je ondanks zijn verwerpelijke daad soms medelijden dreigt te krijgen, is doorgaans te langdradig om nog van enige spanning te kunnen spreken.

Karin Fossum – De moord op Harriet Krohn. Vertaald uit het Noors (Drapet Harriet Krohn) door Annemarie Smit. ISBN 978-94-6068-397-8, 262 pagina’s, € 19,99. Baarn: Uitgeverij Marmer 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.