Het kwaad in ons

Fataal gezinsdrama

Ondanks goede zorgen en de beste bedoelingen zien ouders hun kinderen uit de vingers glippen.

Richard en Simone hebben drie kinderen. Daniël en Nina zijn de oudsten. Ze zijn geadopteerd uit Brazilië. Veerle is een biologisch eigen kind. Richard is een gedreven leraar op een middelbare school. Simone heeft een eigen patisseriezaak. Haar lekkernijen genieten grote reputatie. Daniël en Nina kwamen naar Nederland toen ze al een paar jaar oud waren. Dat kan betekenen dat dit soort kinderen geen beste start hadden. Ondervoeding en hechtingsproblemen kunnen bij aankomst in Nederland een belastende rol spelen. Bij Veerle, de jongste, speelt dit uiteraard niet.
Daniël van negentien jaar is nog bezig met zijn VMBO diploma en wil graag de muziek in. Hij speelt gitaar. Het liefste zou hij een opleiding in Amerika willen volgen, maar Richard en Simone menen dat hij het eerst maar eens in Nederland moet proberen. Misschien de vooropleiding van het conservatorium of de Herman Brood Academie.

Nina is een paar jaar jonger en tobt met haar identiteit. Ze wil dolgraag op zoek naar haar biologische moeder. Ze voelt zich in Nederland soms ongelukkig omdat ze regelmatig wordt gepest en gediscrimineerd. Eigenlijk ziet ze in Daniël haar enige steun.

Veerle lijkt min of meer haar eigen weg te gaan, maar trekt toch ook graag met de oudste twee op.

Terwijl beide ouders proberen alles in het werk stellen om voor alle drie de kinderen het beste te betekenen gaan eerst Daniël en daarna zijn twee zussen een richting op waar Richard en Simone in eerste instantie geen idee van hebben.

Het boek begint met een heldhaftige redding. Daniël slaagt erin een vriendje uit een brandende schuur te redden. Hij wordt als een held beschouwd en zijn ouders zijn trots. Het duurt echter niet lang of het blijkt dat de vork anders in de steel zit. Daniël geeft zich af met de spreekwoordelijke foute vrienden die hem meezuigen op het criminele pad van de drugshandel en daarmee soms samenhangende afrekeningspraktijken.

Terwijl de drie kinderen afstevenen op een onvoorziene afloop, doen de ouders vertwijfelde pogingen het lot te keren.

Auteur

Corine Hartman (1964) is tekstschrijver en vormgever. Ze werd al verschillende malen genomineerd voor de gouden strop en heeft al een flink oeuvre met thrillers op haar naam staan.

De titel van deze gezinsthriller is buitengewoon treffend gekozen. Terwijl het drama zich voltrekt, is de vraag of negatief gedrag iets is wat een mens in zich draagt, of dat het zich onder omstandigheden zo ontwikkelt. De schrijfster weet met een zekere omzichtigheid het juiste antwoord te suggereren. Immers ook vader Richard en de opa van de kinderen blijken over karakterologische ongemakken te beschikken, terwijl bij Nina het vooral de omstandigheden zijn die haar verleiden tot ongewenst gedrag. Het kwaad is eerder in ons dan om ons.

Boven deze diepere laag, levert deze thriller een buitengewoon indringend verhaal op waarbij huiver en spanning  wisselend het voortouw nemen. Een beangstigende roman vol  gruwelijkheid.

Corine Hartman – Het kwaad in ons. ISBN 978-94-031-0680-9, 288 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2018.

Opmerking:

De recensent is zowel adoptievader als ook gepensioneerd leraar van het Conservatorium van Amsterdam.

Maar ongeveer een kwart van de adoptiekinderen gaat op zoek naar de biologische ouders. Door hechtingsproblemen en dergelijke komen relatief veel adoptiekinderen in de zorg terecht, mede doordat veel adoptieouders vaak sneller hulp zoeken dan ouders van biologisch eigen kinderen.

Wat betreft de ‘carrière van Daniël’ was het logischer geweest als de ouders in een vroeger stadium hun kind toelatingsexamen hadden laten doen aan een muziekinstituut. Negentien jaar is wel erg oud om een muziekstudie te overwegen en een eventuele droom in rook op te moeten zien gaan.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.