Over de grens

In de tang van seksuele uitbuiting

Journaliste zet zich in om twee slachtoffers van vrouwenhandel uit de seksindustrie weg te halen. Zowel hulp als tegenwerking komen soms uit onverwachte hoek.

Amy Muller is een jonge journaliste die zich graag wil bewijzen. Door een toevallig contact weet ze Simon Kramer, een belangrijke Haagse spindokter, voor zich te winnen. Deze ziet in haar een goede spreekbuis om in de pers te ventileren en zo nodig te lekken wat zijn cliënt, een hoge politicus, goed uitkomt.

Zo komt Amy via deze Simon aan een prachtige primeur. Het is een verhaal met een pikante foto over de fractievoorzitter van de Gereformeerde Partij Nederland in de Tweede Kamer die was betrapt bij een seksuele uitspatting. Op de foto zag men het kamerlid Barry Hartman in innige verstrengeling met een jonge man. Het was des te pikanter omdat deze Hartman, de oersaaie en conservatieve politicus, in het verleden homoseksueel gedrag had veroordeeld.

Amy vroeg zich nauwelijks af hoe Simon aan zijn informatie was gekomen en al helemaal niet hoe die foto in zijn bezit kwam. Waarschijnlijk had de spindokter met Hartman nog een appeltje te schillen.

Als Amy kort daarop naar Ter Apel wordt gestuurd om verslag te doen van onrust in het aanmeldingscentrum voor asielzoekers, wordt ze geconfronteerd met vluchtelingenleed. Mayat Kahn is een Koerdische vluchtelinge die op weg naar Zweden met haar twee nichtjes Amira en Dalia in Nederland is gestrand. Ze waren illegaal in een container samen met andere vrouwen in de Rotterdamse haven gevonden. Niet iedereen had de tocht overleefd en haar nichtjes waren in een busje met onbekende bestemming verdwenen.

Amy is erg begaan met hun lot en neemt zich voor alles in het werk te stellen de twee meiden die rond twintig jaar zijn, terug te vinden. Ze krijgt daarbij medewerking van haar collega Florian. Ze zag hem op de redactie aanvankelijk als een flierefluitende vrouwenversierder, maar dat blijkt uiteindelijk heel anders uit te pakken.

Hun gezamenlijk onderzoek brengt hen in een wereld van keiharde vrouwenhandel en ongekend seksueel misbruik van hulpeloze meisjes. Het is daarbij allerminst verbazingwekkend dat drugshandel hier naadloos bijpast.

De hele criminele organisatie wordt gerund door een Bulgaarse familie die op slimme manier in de Nederlandse samenleving wortel heeft geschoten. Zo is de Bulgaarse leider inmiddels verzwagerd met een vooraanstaande Nederlandse zakenman die ook politiek het een en ander in de melk heeft te brokkelen.

Auteur

Ellen den Hollander (1969) is neerlandicus en dagbladjournalist. Dit is haar vierde thriller.

Wanneer Amy en haar collega steeds dichter bij de verschrikkelijke waarheid rond de verdwenen Koerdische meisjes komen, blijkt plotseling het verhaal over de inmiddels gevallen politicus Hartman en het werk van spindokter Simon de beide journalisten in de kaart te spelen.

In een thrillerwaardige finale lezen we hoe de Bulgaren worden aangepakt en de Nederlandse betrokkenen voor hun leven moeten vrezen. Bovendien zal de lezer worden verrast door het opmerkelijk gedrag van de verloren gewaande nichtjes Amira en Dalia.

Mooie thriller van typisch Nederlandse bodem.

Ellen den Hollander – Over de grens. ISBN 978-90-214-0190-4, 320 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Q 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.