De nachtploeg

Rechercheur gaat door tot het bittere einde

Gedreven detective lapt protocollen aan haar laars.

Renée Ballard en haar partner Jenkins worden opgeroepen voor diefstal van een creditcard uit het huis van een vrouw. Voordat ze het proces-verbaal kunnen opmaken, moeten ze met spoed naar het ziekenhuis voor een geval van geweldpleging. Net wanneer ze het hospitaal willen verlaten, krijgen ze bericht over een schietpartij in een club waarbij doden zijn gevallen. Langzaamaan krijgt de gedreven rechercheur het besef dat deze zaken niet op zich staan.

Bij haar aankomst op de plaats delict staat ze plotseling oog in oog met haar vroegere partner Ken Chastain. Hij heeft haar laten vallen toen ze haar meerdere, inspecteur Olivas, had beschuldigd van seksuele intimidatie. Renée werd naar de nachtdienst verwezen, terwijl Olivas zijn functie behield.
Auteur

Michael Connelly (1956) werkte na zijn studie journalistiek jaren als misdaadverslaggever bij onder andere de Los Angeles Times. In 1992 kwam zijn eerste misdaadroman uit met in de hoofdrol Harry Bosch, vernoemd naar ‘onze’ Jeroen Bosch wiens schilderijen ook een duistere kant hebben. Sinds zijn debuut heeft hij tientallen crime stories geschreven, waarvoor hij diverse prijzen heeft ontvangen.

Hoewel de dienst van Ballard van 23.00 tot 07.00 uur loopt, is zij zo bezeten van haar baan en verbeten om de daders van de misdaden te pakken te krijgen dat zij ook overdag met deze zaken bezig blijft. Het enige tijdverdrijf dat zij zichzelf gunt, is suppen, peddelen op een surfplank. Hiervoor heeft zij haar busje zo ingericht dat zij te allen tijde samen met haar hond Lola naar het strand kan gaan. Juist op die momenten kan zij alle dingen van de nachtdienst nog eens goed op een rij zetten.

Renée’s bemoeienis overdag wordt haar door collega’s en meerderen niet in dank afgenomen en bovendien krijgt ze het heel zwaar te verduren als zij in contact komt met een verdachte. Zal zij desondanks kunnen aantonen dat de zaken met elkaar te maken hebben?

Deze typisch Amerikaanse thriller toont een aantal maatschappelijke problemen. De criminelen die over lijken gaan natuurlijk in de eerste plaats, maar ook de intimidatie van meerderen (#Me Too) en de corruptie binnen het politieapparaat krijgen de nodige aandacht, waardoor het boek uiterst actueel is. Uiteraard is er de nodige spanning, waardoor je niet kunt stoppen met lezen.

Wel vind ik de Nederlandse vertaling van de titel niet zo gelukkig gekozen. Ballards partner Jenkins speelt slechts een kleine rol, zodat je amper kan spreken van een nachtploeg.

Michael Connelly – De nachtploeg. Vertaald uit het Engels (The Late Show) door David Orthel. ISBN 978-90-225-8350-0, 361 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Boekerij 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.