Doodsmak

Verbroken relatie met de dood tot gevolg

Zuipen en huilen, winnen en verliezen.

Maartje en Robin vormen al jaren een gelukkig stel. Voor vreemden lijkt het misschien of hun relatie wat sleetse trekjes vertoont, maar Maartje weet zeker dat ze haar hele leven gelukkig zal zijn met Robin. Helaas denkt de laatste er anders over. Ze is als een blok gevallen voor Cassandra, een ambitieuze advocate die niets liever wil dan een plaats in de Tweede Kamer veroveren. Voor het waarmaken van die droom kan zij Robin goed gebruiken. Want al vindt ze haar een prima vrouw, ze staat beslist niet zo voor haar in vuur en vlam als Robin voor haar.
Als Robin en Maartje op een Zuid-Europees schiereiland samen vakantie vieren – en Maartje zielsgelukkig is – verbreekt Robin de relatie. Ze vertrekt. Toevalligerwijs is Cassandra ook op dat eiland aanwezig. Dat die niet alleen op haar wacht om samen de liefde te bedrijven, maar haar nieuwe vriendin tevens wil betrekken in de start van de verkiezingscampagne, is een fikse tegenvaller. En de manier waarop Cassandra dat wil, is een extra domper. Intussen huilt Maartje in het zomerhuis haar ogen uit haar hoofd. Ze is niet alleen Robin kwijt, maar met haar ook haar financieel onbezorgde leven. Ze is kort daarvoor ontslagen, heeft slechts 60.000 euro vertrekpremie gekregen en wordt nu ook nog eens dakloos omdat ze moet vertrekken uit Robins mooie huis. Er zit niets anders op dan in het casino haar kapitaal te gaan vermenigvuldigen.

De avond van die veelbewogen dag van de breuk zien vissers vanuit zee onderaan de klif twee lichamen liggen. Zijn het Robin en Maartje? Cassandra en Maartje? Robin en Cassandra? Of, zoals de vissers denken, twee toeristen die een doodsmak maakten? Maar wat was daar de oorzaak dan van? Onvoorzichtigheid? Een ongeluk? Een dubbele zelfmoord? Of de duwende hand van een derde?

Auteur

Anna Levander was tot nu toe het dubbelpseudoniem van Annet de Jong en Dominique van der Heyde. De twee waren zowel professioneel (parlementaire journalistiek) als privé partners. Het duo publiceerde de succesvolle Mortentrilogie waarvan een tv-serie wordt gemaakt. Na het verbreken van de relatie schrijft Annet de Jong (1970), die in 2008 debuteerde met Vuurkoraal, als Anna Levander verder.

Dit is een relatiethriller. De auteur verwerkte er haar leed in over het verbreken van haar relatie en uit de cursieve teksten over liefdesrouw blijkt dat zij kan bogen op een treurige ervaring. Zuipen en huilen zijn belangrijke activiteiten in tijden van liefdesverdriet. Ze expliceert: ‘De therapeut zegt dat je tijdens de therapie gewoon mag blijven drinken. Je moet namelijk lief zijn voor jezelf.’ Het is maar dat de lezer het weet.

Het boek begint op 28 juli, 20.30 uur, als de vissers vanuit zee de lichamen onderaan de klif zien liggen. Daarna volgt het verhaal van de vierentwintig uur daarvoor. De lezer kruipt beurtelings in de huid van de drie hoofdpersonen Maartje, Robin en Cassandra. Wie de strijd wint en hoe het de winnares daarna vergaat blijft vooralsnog een vraagteken.

De auteur heeft een vlotte, journalistiek geschoolde pen waarmee ze de lezers vaardig de geschiedenis intrekt. Toch boeide Morten mij meer. Misschien niet genoeg begaan met andervrouws liefdesleed en meer interesse in het wel en wee op Het Binnenhof? Mogelijk. Al smaakt ook deze Levander toch ook wel naar meer.

Anna LevanderDoodsmak. ISBN 978-90-2140-543-8. 238 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Uitgeverij Q 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.